23948sdkhjf

Permobil förvärvar italiensk rullstolstillverkare

Permobil stärker sin portfölj med manuella rullstolar och nyanställer i produktutvecklingen.

Permobil som tillverkar eldrivna rullstolar har förvärvat det italienska företaget Progeo som tillverkar manuella aktivrullstolar.

– Vi ser det här som ett steg in i ett segment där vi inte har varit så framträdande i Europa. Samtidigt har vi nödvändig kompetens inom organisationen så vi känner att detta är vår hemmamark, säger Bengt Thorsson, vd för Permobil, till MedTech Magazine.

– Progeo har en stark känsla för att rullstolarna ska se snygga ut samtidigt som de är funktionella. Vi har inte haft egen representation av försäljning i Italien tidigare så det här ger oss också tillträde till den italienska marknaden.

Permobil kommer även att anställa 30 ingenjörer till sin produktutveckling i Timrå.

– Under de senaste åren har MDR-tillämpning tagit en del resurser från produktutvecklingen men vi har ändå lanserat vår barnstol, Explorer Mini, och våra uppkopplade rullstolar. Nu förstärker vi vår utvecklingssida där mycket av utvecklingen handlar om sensorteknik och mjukvaruutveckling snarare än mekanikutveckling.

– Vi ser en styrka av att ha vår produktutveckling på ett och samma ställe i Timrå och inte utspritt i Europa, Asien och USA som tidigare. Genom att ha produktutvecklingen på ett och samma ställe får vi istället synergieffekter genom hela produktportföljen.

Bengt Thorsson berättar att de befinner sig i en brytpunkt där den totala upplevelsen av rullstolen kommer att vara mycket viktigare än själva mekaniken. Det är en av orsakerna till att företaget förstärker produktutvecklingsdelen i Timrå.

– För 10-20 år sedan var produkten en hårdvara. Nu år 2021 är produkten en sammansatt funktion av både sådant som man inte kan ta på och sådant man kan ta på. Frågan är hur man utvecklar en produkt med både mjukvara, hårdvara, digitalisering, tillgänglighet, service, design och med klinisk evidens.

– Vi var väldigt tidigt ute med digitaliseringen av våra rullstolar. Vi kan bland annat följa med laddningscykler och i vilket skick batteriet är, hur många laddningar man har gjort och hur man använt stolens funktioner.

Bengt Thorsson efterfrågar en mer holistisk syn på mobilitet där fokus inte endast ligger på mjuk-och hårdvaran utan istället på helhetsupplevelsen av rullstolen.

– Nu måste vi få igång en debatt där den totala upplevelsen av en rullstol är viktigare än själva hårdvaran. Vi tycker att det här segmentet inom medicinteknik är understimulerat ur många perspektiv.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078