23948sdkhjf

Region Uppsala inför teledermatoskopi

Teledermatoskopi leder till snabbare och säkrare cancerdiagnos enligt tidigare erfarenheter från andra regioner.

Teledermatoskopi är en smartphonebaserad teknik där man med ett så kallat dermatoskop på mobilens kamera fotograferar misstänkta hudförändringar som sedan analyseras på distans. Bilderna tas vid besök på en vårdcentral.

Flera andra regioner har redan inför teledermatoskopi och enligt tidigare erfarenhet leder metoden till säkrare och snabbare diagnos, tidigare behandling och leder även till en mer jämlik vård då avståndet till en specialistmottagning spelar mindre roll för patienten. 

Region Uppsala kommer att inleda en förstudie på hösten och därfter kommer metoden småningom att breddas till andra vårdcentraler.

– Frånsett det betydelsefulla med en snabb upptäckt är detta alltså även av betydelse för en jämlik hälso- och sjukvård, där vården kommer alla till godo på samma sätt oavsett var de bor. Det är också ett bra exempel på hur vi kan flytta ut vård från Akademiska sjukhuset, och istället använda oss av digitala lösningar, säger Malin Sjöberg-Högrell (L), i ett pressmeddelande. 

Metoden minskar på antalet vävnadsprover och operationer och man kan man spara in kostnaden för införandet av metoden på fyra till sex månader på grund av uteblivna vävnadsprover.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Swedish Medtechs nya ordförande – ”Sverige ska vara ett attraktivt land för medicintekniska bolag”
”Stor efterfrågan på ingenjörskompetens”
Efter FDA-godkännandet – Bibb genomför nyemission
Studie: Förlamad kunde gå med implantat i hjärnan
Aleris rekryterar finanschef från Biotage
Nya beslut fattade om nationell högspecialiserad vård
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126