23948sdkhjf

Akademiska får nya uppdrag för högspecialiserad vård

Igår blev det klart att den högspecialiserade vården med HIPEC – kirurgi i kombination med varm cytostatika i bukhålan för patienter med spridd cancer i bukhinnan, ska bedrivas på Akademiska sjukhuset i Region Uppsala.

- Det är positivt att spetskompetensen kopplad till den här behandlingen blir kvar på Akademiska. Närheten till och viss medverkan i behandlingen fördjupar även vår kompetens som onkologer inom mag-tarmcancerområdet, säger Peter Nygren, överläkare och professor inom blod- och tumörsjukdomar på Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Cirka 60 till 80 patienter opereras årligen med HIPEC på Akademiska. Behandlingen innebär att alla synliga tumörer tas bort kirurgiskt och patienten får en behandling med varm cytostatika i bukhålan.

Nämnden för nationell högspecialiserad vård beslutade den 14 december att vården med HIPEC ska koncentreras till fyra sjukhus. Förutom Region Uppsala och Akademiska, får även Region Skåne, Region Stockholm och Västra Götalandsregionen uppdraget.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Precisionsmedicinskt centrum: ”Det är stor aktivitet på flera fronter“
Han ska skapa ett labb för röntgenmikroskopi i Lund
Ny vd till Vitrolife
Ny behandling mot knäartros på väg mot klinisk prövning
Ivo drar in tillståndet för Humana Assistans – ”Återkommande brister”
Självtest för snabbsänka säljs nu på apotek
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.172