23948sdkhjf

Smarta sjukhus kan bli en nordisk exportvara

Under ett ministermöte mellan Sverige och Finland diskuterades innovationer och hållbarhet inom sjukvården.

Business Finland anordnade igår ett digitalt ministermöte mellan Sverige och Finland med fokus på hållbarhet. Från Sverige deltog bland annat utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg och näringsminister Ibrahim Baylan.

De flesta länder i världen går igenom en demografisk förändring med en växande andel människor i städer och en åldrande befolkning som ökar trycket på sjukvården men även på miljön. Enligt en nyligen utförd undersökning står healthcare-industrin för 4,4-4,6 procent av världens utsläpp av växthusgaser och andra giftiga luftföroreningar. 

– Smarta sjukhus kan bidra till bättre vårdkvalitet samtidigt som avfallet minskar och målen för hållbar utveckling nås och utgör grunden för hållbara hälso- och sjukvårdssystem, säger Nima Jokilaakso, senior rådgivare, Business Finland, arrangör av programmet, i ett pressmeddelande inför mötet.  

De nordiska länderna och Nederländerna är i framkant när det gäller hållbar sjukvård. I Sverige har 100 miljarder kronor avsatts för investeringar för modernisering och byggandet av nya och hållbara sjukhus. Mellan år 2020-2022 planeras 43 projekt starta.

– Om vi tittar på Norden så är vi mycket bättre än resten av världen och har ett lägre koldioxidavtryck från sjukvården.  Om alla länder i Europa skulle göra som i Norden skulle hela Europas totala kilmatavtryck t minska med procentenheter. Det här är en stor exportmöjlighet av innovation men även ett sätt att minska klimatavtrycket globalt med nordisk teknologi, sade Daniel Eriksson, vd på Nordic Center for Sustainable Healthcare.

Utsläppsproblematiken berör inte endast sjukhus utan och utan även apotek och läkemedelstillverkning som har en betydande påverkan på miljön.

– Vi ser hållbar sjukvvård som ett nytt forskningsområde uppdelat på flera olika fakulteter och för att lösa hållbarhetsproblem behövs tvärvetenskaplig forskning. Vi ser även hållbarhet som ett nytt innovations och industriområde där hela Norden är en gemensam marknad. Vi behöver göra en internationalisering av det här och exportera utomlands. Vi kan utföra samma helhetslösningar i USA eller Indien tusen gånger och reducera utsläpp. 

Nordic Center for Sustainable Healthcare presenterade ett projekt där de kommer att bygga ett virtuellt grönt sjukhus som innehåller olika kategorier av lösningar från nordiska länder inom energi, vatten, avfall, transport, arkitektur med mera.

– Covid-19 har inneburit ett paradigmskifte och hållbar sjukvård upplever nu en boom. Många vänder sig till oss i Norden då vi redan har kunskap inom det här området och dessa löningar som vi har åstadkommit kan vi exportera till andra länder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093