23948sdkhjf

Tyska Feral Gmbh tog hjälp av svenska AMB Industri

Ett väl utfört förarbete och en tight projektgrupp gjorde det möjligt att hålla tidtabellen, trots att pandemin brakat loss och fysiska möten därmed uteblev.

Under 2019 kontaktades AMB Industri av det tyska medtech-företaget Feral Gmbh. Företaget, grundat 2016 av Eirini Rapti, sökte efter lämpliga leverantörer till en ny produkt där kraven var höga gällande design, passform, finish samt enkel hantering.

Produkten (.inne) är en fertilitetsmätare vilken indikerar ägglossning genom att mäta halten av könshormonet progesteron i saliven. Dess läsare tolkar den dagliga hormonnivån och skickar sedan datan till en app via Bluetooth eller WiFi. I appen kan man se sina progesteronkurvor baserat på de dagliga mätningarna, och lära sig mer om sin fertilitet och ägglossning under hela menstruationscykeln.

AMB Industri uppdrag var att agera projektledare för det internationella projektet, med ansvar för att ta fram verktyg, tillverka 12 olika plastkomponenter, lackera vissa ytor med en softfeel-yta, lasermärka, tampongtrycka företagslogotyp, montera, testa och sedan leverera läsaren i slutkundsförpackning inklusive laddare, manual etc.

- Vid sidan av plastkomponenterna ingår avancerad elektronik och sensorer som tillverkas av andra projektdeltagare utanför Sverige, säger Jörg Hinz, försäljnings- och marknadschef för AMB Industri, och tillägger att det var ett stort och komplext projekt, inte minst då det tog fart mitt under pandemin 2020.

Utmaningen var flerdelad, säger Hinz. Dels var de tekniska produktkraven högt satta, men en minst lika tuff utmaning var behovet av att konstruktivt samarbeta med produktägaren och flera andra leverantörer i olika länder. 

- Att vi inom loppet av sju månader, framgångsrikt lyckades lösta de problem som uppstod under projektfasen och därtill kunde leverera en fungerande produkt enligt tidsplan, beror till stora delar på att kunden var väldigt aktiv och deltog i problemlösningsarbetet under hela projektet. Vidare var kommunikationen god och samarbetet prestigelöst mellan alla inblandade aktörer, säger Hinz.

Produktion pågår för fullt, sedan mars 2020, av den fertilitetsmätare vilken lanserades på global basis i slutet av året. Hur stora volymer det rör sig om eller hur stor affär produkten är för AMB Industri, vill Jörg Hinz inte uttala sig om.

Sommaren 2018 byggde AMB Industri AB ut sin fabriksyta med ett renrum på 2 500 kvadratmeter. En yta som kom väl till pass när produktionen och monteringen av fertilitetsmätaren drog i gång.

I de nya lokalerna finns det gott om plats för fler maskiner och ny produktionsutrustning, när befintliga projekt växlar upp och nya tillkommer. För det var inte bara projektet tillsammans med Feral som drog i gång under 2019/2020.

- Vi fick under 2020 in flera nya projekt, och även en del nya kunder utanför Norden. Pandemin till trots så var fjolåret ett bra år för oss. Vi var aldrig i behov av något permitteringsstöd. Tvärtom, så nyanställde vi mer produktionspersonal, säger Jörg Hinz.

- Vi hade en liten dipp i maj. Då gick efterfrågan ner, men redan månaden därpå var vi uppe på fulla volymer igen. Sedan dess har det bara varit full fart framåt på alla fronter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.281