23948sdkhjf

Hjälp - svensk industri efter i digitaliseringen

En ny internationell undersökning som it-konsultbolaget Experis gjort visar att svenska företag digitaliserar och automatiserar sin verksamhet långsammare än jämförbara länder.

– Förmågan att digitalisera och automatisera sin verksamhet är avgörande för framtidens arbetsgivare, och den utvecklingen har påskyndats under pandemin. Om Sverige ska bibehålla sin position på den globala arbetsmarknaden är det viktigt att fler företag vågar satsa på digital kompetens och transformation, säger Michael Egnell, vd på Experis.

Endast var femte svenskt företag, 20 procent, uppger att de planerar att accelerera sin digitalisering och automatisering till följd av pandemin – en betydligt lägre andel än i jämförbara länder som Tyskland 44 procent , Österrike 35 procent och Schweiz 34 procent. 

– Kompetensbristen är stor inom it-branschen och många har svårt att rekrytera specialister både kortsiktigt och långsiktigt. Svenska företag har fortsatt goda förutsättningar att kunna stå sig i internationell konkurrens, men arbetslivet och tekniken utvecklas i snabb takt. Nu är det viktigt att gasa sig ur krisen i stället för att stå på bromsen, säger Michael Egnell.

Undersökningen heter Skills Revolution 2.0. 26 000 arbetsgivare i mer än 25 länder deltog i undersökningen.

På frågan Vilken inverkan har covid-19 haft på ditt företags planer att digitalisera och automatisera verksamheten? angav 20 procent av de svenska företagen att de planerar en ökad automatisering. Det placerar Sverige på artonde plats av 43 länder.

Topplistan:

1. Tyskland, 44 procent.

2. Österrike, 35 procent.

3. Grekland, 34 procent.

3. Schweiz, 34 procent.

5. Costa Rica, 31 procent.

5. Japan, 31 procent.

5. Panama, 31 procent.

- - -

12. Finland, 26 procent.

18. Sverige, 20 procent.

25. Norge, 16 procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078