23948sdkhjf

Sectra dementerar samarbete – Lumitos aktie föll

Två bolag i medicinteknikbranschen utpekas för att ha lämnat tvivelaktig information till marknaden. Det ena bolaget granskas nu av Ekobrottsmyndigheten, erfar Dagens Industri.

I torsdags uppgav diagnostikbolaget Lumito, som utvecklar biomedicinsk avbildningsteknik, i ett pressmeddelande att man ingått ett samarbete med medicinteknikjätten Sectra. Följden blev att bolagets aktie snabbt steg med 17 procent.

Men i en artikel i DI i söndags tillbakavisade Sectra att ett sådant samarbete existerar – och dagen därpå rasade aktien med hela 48 procent.

På måndagskvällen gick Lumito i svarsmål genom ännu ett pressmeddelande där man vidhåller att det finns ett signerat avtal med Sectra i Danmark.

Vd:n Urban Widén uttrycker i pressmeddelandet att han är ”ledsen och besviken” över att Sectra ”undviker kontakt med oss och istället kommunicerar via media”.

Sectra fortsätter dock att dementera att något samarbetsavtal skulle finnas. Däremot finns, uppger Sectra på sin hemsida, ett köpeavtal som innebär att Lumito ”köpt en cloud-baserad bildhanteringstjänst som Sectra erbjuder mindre kunder”.

Enligt DI har nu Lumitos agerande blivit föremål för Ekobrottsmyndighetens intresse. För MedTech Magazine kan myndigheten varken bekräfta eller dementera uppgiften.

Vi berättar aldrig om vi inlett en förundersökning eller inte. Det är sekretess på det, säger pressansvarige Niklas Ahlgren.

Det andra företaget som pekas ut i DI:s granskning är Spectracure, som i onsdags publicerade ett pressmeddelande med rubriken ”goda resultat i bröstcancerstudie”. Företagets aktie steg då snabbt med 13 procent. Men det visade sig att den aktuella studien dels var ett år gammal och dels inte använde sig av Spectacures teknik – varpå aktien snabbt sjönk tillbaka och slutade på minus.

Investmentbolaget Cardeon är storägare i både Lumito och Spectracure.

Jag har framfört till de här bolagen att tillse att styrelse och ledning sköter sig och gör saker och ting korrekt. Är det så att man inte kan lägga fram bevis på att man har agerat korrekt, då måste det få konsekvenser. Det är det enda vi kan göra som delägare i de här bolagen, säger Carl Eric Stålberg, Cardeons styrelseordförande, till DI.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078