23948sdkhjf

Lysande diamanter ska rapportera från cellens inre

Genom att placera små, små lysande diamanter i levande celler har fysikforskare i Lund skapat ett verktyg för att nå helt ny kunskap om cellens liv – och därmed även öka möjligheten att förstå sjukdomar och utveckla läkemedel.

 Med hjälp av de här nanodiamanterna kan du övervaka cellerna, och du kan göra det i hög upplösning, säger professor Christelle Prinz till Life Science Sweden.

De är vackra, dyrbara och sägs även vara flickans bästa vän. Men fluorescerande diamanter har också unika självlysande egenskaper, eftersom de till skillnad från andra flourescerande ämnen inte slutar lysa efter en stund. De är dessutom biokompatibla och skadar inte cellen. Genom att ha dem placerade som ett slags invärtes korrespondenter i levande celler – i laboratorier, inte i kroppar – kan forskare få ut en mängd information om vad som händer i cellerna.

Bildtext: Cell i närbild, närmare bestämt cellmembranet. De gula cirklarna är öppningar in till cellen som forskarna lyckats få till tack vare en kombination av en bädd av nanorör och lätta elektriska stötar. Foto: Elke Hebisch, Lunds universitet

Det kan exempelvis handla om att skilja ut friska celler från sjuka, lokalisera sjukdomsframkallande proteiner eller andra proteiner i en viss cell, eller att registrera variationer i temperatur och pH-värden.

Tidigare har det varit möjligt att få fram ögonblicksbilder av detaljer i cellen, men metoden som tagits fram av Christelle Prinz, professor i biofysik, och forskarkollegan Elke Hebisch vid NanoLund vid Lunds universitet, gör det möjligt att följa cellens utveckling över tid.

Förenklat går metoden ut på att forskarna byggde en platta med nanorör, och lade en lösning med celler ovanpå. Genom att ge cellvätskan lätta elektriska impulser vidgar sig cellmembranet och nanodiamanterna åker via nanorören direkt in i cellen, utan att tas om hand och kapslas in av de lyosomer som annars skulle utgöra ett problem.

Liknande försök har gjorts förut, men ingen har tidigare lyckats få in diamanter direkt i cellerna så smidigt och i sådant skala som behövs för att metoden ska vara realistiskt användbar, enligt Christelle Prinz.

Samma teknik kan på sikt även användas för att föra in läkemedel i sjuka celler, säger hon.

Kanske en dum fråga, men är det inte dyrt att använda diamanter?

Ur ett labbperspektiv: nej. Det kostar inte mer än de antikroppar du annars använder för att studera och övervaka cellerna.

Resultaten från Lundaforskarnas arbete har publicerats i tidskriften Small.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125