23948sdkhjf

Nytt projekt kartlägger välfärdsteknik

I det nya projektet Projektet Visatestnytta ska Alfred Nobel Science Park och Rise, tillsammans med en referensgrupp med deltagare från Örebro universitet och Örebro kommun, kartlägga vilken välfärdsteknik som används av svenska kommuner och vårdbolag för att öka livskvaliteten för äldre och personer med funktionsnedsättning. De ska dessutom undersöka vilka behov som finns hos olika aktörer som utvärderar den kvantitativa och kvalitativa effekten av sådan teknik. 

Projektet finansieras av Vinnova och sträcker sig fram till sista juni. Det ska genomföras av Ingela Ernestam, ansvarig för Hälsa, vård och omsorg vid Alfred Nobel Science Park tillsammans med Mona Jonsson på forskningsinstitutet Rise.

– Först ska vi genomföra en uppdaterad omvärldsanalys för att konstatera vilka verktyg och metoder som finns nationellt i dag. Sedan avser vi göra en behovsanalys hos aktörer som genomför tester av välfärdsteknik, säger Ingela Ernestam i ett pressmeddelande.

– I dag saknas underlag för att utvärdera tekniken hos landets testbäddar.

I utvärderingen ska man inte endast ta hänsyn till kostnaden av tekniken menar hon. Tekniken kan även ge upphov till andra positiva effekter, som minskad stress hos personal och boende på äldreboenden.

Resulaten från studien kommer att presenteras för nationella organisationer som kan vara intresserade av att äga, förvalta och utveckla en kommande digital tjänst.

– Det finns många nationella aktörer som till viss del verkar inom området. Nu gäller det att hitta någon som vill och kan ta ansvar för uppdateringar och support av en tjänst, säger Ingela Ernestam.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125