23948sdkhjf

Almi investerar i Medarcas smarta medicinskåp

Medarca, som utvecklar intelligenta läkemedelsskåp för äldreomsorgen, gör en nyemission och får bland annat in fyra miljoner från Almi Invest.

Det Malmöbaserade företaget, som startade så sent som 2018, fick sina första beställningar i fjol och vill nu expandera. Därför tar man nu in totalt 9,5 miljoner kronor i en nyemission. Fyra miljoner kommer från Almi Invest och resten från privata investerare.

Idag hanteras läkemedel i äldreomsorgen ofta manuellt, vilket medför risk för misstag och svinn, inte minst av narkotikaklassade preparat. Medarcas lösning på det problemet är ”smarta” läkemedelsskåp som automatiskt registrerar all medicinhantering.

- Vi har absolut den säkraste och mest långtgående kontrollen av läkemedel som finns på marknaden, säger Lars Malmgren, vd och medgrundare av Medarca, till MedTech Magazine.

I praktiken fungerar det så att varje vårdtagares rum på det särskilda boendet har ett digitalt skåp, som är uppkopplat mot en central enhet. När det är dags för medicinering loggar behörig vårdpersonal in med hjälp av en tagg eller ett kort, och på en display meddelas vilka mediciner vårdtagaren ska få och vid vilken tid.

Med ett tryck på displayen öppnar vårdgivaren sedan luckor i skåpet, tar ut angiven medicin, ger den till vårdtagaren och signerar det hela i det digitala skåpet. Allt loggas, vilket ger möjlighet till kontroll och spårning.

I fjol stannade Medarcas försäljning på runt blygsamma en miljon kronor, men i år kalkylerar företaget med en ökning till omkring åtta miljoner.

- Nyemissionen kommer vi i huvudsak att använda till marknadsexpansion. Vi ska ut i Sverige och även påbörja en export, säger Lars Malmgren.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078