23948sdkhjf

Kartläggning av diarrévirus kan bana väg för nya vaccin

Umeåforskares nya uppgifter om enteriska adenovirus kan leda till utveckling av ätbara vaccin.

Forskare från Umeå universitet har lyckats kartlägga ett enteriskt adenovirus på atomnivå med hjälp av avancerad kryo-elektronmikroskopi. Deras studie är publicerad i tidskriften Science Advances. Enteriska adenovirus beräknas årligen orsaka cirka 50 000 dödsfall hos barn under fem års ålder, främst i utvecklingsländer.

De flesta adenovirus orsakar en sjukdom i luftvägarna men de mindre kända enteriska adenovirusen tar sig genom mag-och tarmsystemet och ger upphov till sjukdom där.

– Det här viruset har lyckats ändra livsstil och åka snålskjuts genom magsäcken till tarmen. Vi ville ta reda på vad som gör det annorlunda och genom ny info om 3D-strukturen har vi fått information om hur viruset tar sig genom mag- och tarmsystemet, säger Lars-Anders Carlson, biträdande universitetslektor vid Umeå universitet, till MedTech Magazine. 

I de tredimensionella bilderna kunde forskarna se hur viruset mer eller mindre behöll sin struktur när det tog sig genom den sura miljön i magsäcken. De kunde även se en förändring i ett särskilt protein och hittade dessutom nya ledtrådar till hur viruset packar sin arvsmassa i skalet.

Lars-Anders Carlson berättar att förhoppningen är att informationen ska kunna användas för att ta fram nya vaccin.

– Detta virus påminner mycket om det genmodifierade adenovirus som används för att ta fram vaccin mot covid-19. Om ett vaccin kunde baseras på enteriska adenovirus skulle det kunna bli möjligt att ta fram ett vaccin i ätbar form vilket skulle underlätta massvaccinering.

Enligt Lars-Anders Carlson kommer det att krävas flera års arbete innan man kan börja använda ätbara vaccin. Framöver kommer han med sina forskarkollegor att fortsätta studera de förändringar som de upptäckt i enteriskt adenovirus.

– Vi har sett vilka delar som liknar normala adenovirus och vilka som skiljer sig. Vi blev förvånade när vi såg skillnader i ett specifikt protein, protein IX. Vi kommer att försöka ta reda på varför det har ändrat sig och hur det kan hjälpa oss att bota diarré.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125