23948sdkhjf

Ny teknik kan upptäcka svårbedömda sjukdomar

Enligt en ny studie har Immunovia med sitt blodtest lyckats diagnostisera fyra svårbedömda autoimmuna sjukdomar.

I en studie från Lunds Universitet publicerad i tidskriften Journal of Proteome Research   framgår det att Immunovia lyckats ta fram proteinuttryck som skiljer åt fyra olika inflammatoriska reumatiska sjukdomar (IRD). På grund av den mångfald av symptom som inflammatoriska reumatiska sjukdomar visar är det idag svårt att identifiera sjukdomarna i ett tidigt skede.

Totalt analyserades 316 serumprover som samlades in från patienter med systemisk lupus erythematosus (SLE), ANCA-associerad systemisk vaskulit (SV), reumatoid artrit (RA) och Sjögrens syndrom (SS). Tillstånden kan leda till bestående funktionshinder, ökad sjuklighet och förtida dödlighet om de lämnas obehandlade. De insamlade serumproverna från patienterna jämfördes med friska kontroller. Proverna analyserades med hjälp av Immunovias egenutvecklade testplattform (IMMray). I analyserna identifierades kondenserade biomarkörpaneler som återspeglar varje sjukdom.

– Autoimmuna sjukdomar är ett globalt hälsoproblem som påverkar miljontals människor runt om i världen och behovet av avancerade, kliniska verktyg för tidig och särskiljande diagnos är akut. Dessa resultat tyder på att användningen av en multiplexbaserad metod såsom IMMray är mycket lämplig för att förstå multifaktoriella sjukdomar som till exempel autoimmuna sjukdomar, säger Immunovias vd Patrik Dahlen i ett pressmeddelande.

– Tidig diagnos kommer i sin tur att bidra till att förhindra allvarliga organ- och vävnadsrelaterade skador. Vi kommer att införliva dessa signaturer och utvärdera dem ytterligare inom vårt discoveryprogram för autoimmuna sjukdomar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064