23948sdkhjf

S2 Medical vinner stor upphandling i Mellanöstern

"Vi har försökt få in foten på marknaden i Mellanöstern i flera år", säger Mårten Skog, grundare och operativ chef.

Linköpingsbolaget S2 Medical har börjat etablera sig på marknaden i Mellanöstern och senast vann man den största upphandlingen inom sårläkning i Förenade Arabemiraten. Upphandlingen innebär att bolagets förband för sårläkning ska användas som förstahandsval på sjukhus i Förenade Arabemiraten för att behandla kroniska sår, fotsår med koppling till diabetes samt för brännskador.

Mårten Skog, grundare och Chief Operating Officer, COO, på bolaget berättar att upphandlingen är viktig för bolaget. S2 Medical öppnade ett försäljningskontor i Mellanöstern för ett par år sedan vilket nu börjar ge resultat.

– Vi har försökt få in foten på marknaden i Mellanöstern i flera år och den här lyckade upphandlingen känns som en förlösande effekt. Det här är den största upphandlingen som finns i Förenade Arabemiraten. Vi har naturligtvis förväntningar på försäljningen men det här är även viktigt för moralen då vi ser att vår strategi ger resultat, säger Mårten Skog till MedTech Magazine.

Mellanöstern har varit bolagets fokusmarknad från början. Det började med en idé om att skapa ett förband som kunde ersätta användningen av grishud för sårläkning. Tillgången till grishud är av religiösa skäl begränsad i Mellanöstern.

– Saudiarabien är egentligen den största marknaden för oss men även Dubai och Förenade Arabemiraten är intressanta eftersom de länderna oftast är först i Mellanöstern i att börja använda nya medicinprodukter. Läkare från Saudiarabien besöker olika konferenser i Dubai och Förenade Arabemiraten och bekantar sig med produkterna, så vi väntar oss att få följdeffekter även där.

Förbandet som har en sårläkande förmåga kan användas för brännskador och kroniska sår hos diabetiker. Från början var tanken att endast läka brännskador men efter hand har bolaget lärt sig mer om kroniska sår. Då Mellanöstern har en stor andel diabetiker med kroniska sår öppnade det upp ytterligare affärsmöjligheter för S2 Medicals förband.

– Diabetiker får ofta på längre sikt känselbortfall i fötterna vilket leder till att man till exempel inte känner av en sten i skon eller att skon trycker på för hårt. De kan även få problem med blodkärl och stelhet i lederna och felbelastning av fötterna.

För tillfället håller bolaget på att undervisa på sjukhus om hur man använder förbandet. Eftersom volymen på upphandlingen inte ännu är bestämd så är det viktigt att övertyga sjukhus om att förbandet fungerar, enligt Mårten Skog. Traditionellt har behandlingen av sårskador i Mellanöstern varit inriktad på vård och inte läkning.

– Det här är ett annat sätt att arbeta med sår och det finns alltid en tröghet i medicinbranschen att gå över till något nytt. Det är viktigt att ha en dialog med läkare för att bemöta farhågor och eventuella negativa erfarenheter som ofta beror på missförstånd. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093