23948sdkhjf

Skottland först med kostnadsfria produkter för mens

Skottland ska göra sanitetsprodukter för mens tillgängliga för alla.

Igår tisdag fattade det Skotska parlamentet ett enhälligt beslut om att sanitetsprodukter för mens, som tamponger och bindor, ska finnas tillgängliga i offentliga lokaler för alla som behöver dem. Det gör Skottland till världens första land som lovar fri tillgång till kostnadsfria mensprodukter.

Det nya systemet ska vara på plats inom två år från att beslutet blivit lag. Ansvaret för detta ligger på lokala myndigheter. 

Bakgrunden till beslutet är en proposition som lämnades in i april 2019 av Labourpolitikern Monica Lennon, som sitter i det Skotska parlamentet. Anledningen bakom förslaget är att vissa kvinnor inte har råd med eller tillgång till sanitetsprodukter för att hantera sin mens, ett problem som kallas period poverty på engelska.

Enligt en undersökning som genomfördes av organisationen Plan International UK år 2017 hade en av tio flickor i Storbritannien inte råd med sanitetsprodukter för mens vid tillfället. 

Redan idag finns kostnadsfria tamponger och bindor, liksom vissa produkter för flergångsbruk, tillgängliga på skolor och universitet i Skottland. Den skotska regeringen har dessutom finansierat tillgången till sanitetsprodukter för mens på olika allmänna platser, samtidigt som enskilda café-, pub- och restaurangägare självmant har valt att tillhandahålla sådana produkter.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109