23948sdkhjf

Mobila enheter nyttjas flitigt vid hembesök

I internationell jämförelse används mobila enheter i hög grad vid hembesök i Sverige.

Arlington Research har på uppdrag av mobilitetsföretaget Soti genomfört en undersökning om användningen av mobila enheter inom hemtjänst och hemsjukvård samt för sjukvårdspersonal i fält. 475 yrkespersoner från Sverige, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, USA, Kanada och Australien har intervjuats.

Av svaren framgår att 84 procent av respondenterna från Sverige använder någon form av onlinesystem för att få tillgång till och uppdatera patientjournaler vid hembesök. Internationellt är siffran 69 procent. I Sverige har åtta av tio erbjudits en mobil enhet eller datorer för att komma åt onlinesystem vid hembesök. Det är 30 procent fler än i till exempel Kanada och Tyskland.

I Sverige anser 68 procent att mobila system underlättar deras administrativa arbete vid hembesök.

En utmaning är teknikproblem som 84 procent av respondenterna i Sverige upplever vid hembesök. Det kan handla om problem med uppkoppling, information som inte sparas eller att en programvara behöver uppdateras. Globalt förlorar sjukvårdarna i genomsnitt 2,1 timmar per vecka på grund av teknik-och systemproblem.

Sjukvården i Sverige litar på de system som används. Enligt undersökningen litar åtta av tio på att patientdata hanteras säkert via den teknik som används vid hembesök. I Sverige har dock bara en tredjedel erbjudits utbildning i datasäkerhet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.172