23948sdkhjf

KVA rekommenderar munskydd

Kungl. Vetenskapsakademiens expertgrupp rekommenderar munskydd och god ventilation.

Igår släppte Kungl. Vetenskapsakademiens expertgrupp om covid-19 en rapport där de går igenom kunskapsläget om viruset.

Nuvarande smittskyddsrekommendationer som går ut på att hålla avstånd och god handhygien baseras på att smittöverföring sker via virusinnehållande droppar som snabbt landar på marken eller ytor.

I rapporten fokuserar expertgruppen istället på luftburen smitta som sker genom att små droppar blir kvar i luften en längre tid om luften inte ventileras. De har dragit slutsatsen att det finns belägg för att covid-19 sprids i dåligt ventilerade inomhusmiljöer och att munskydd minskar risken att smittas. De rekommenderar därför god ventilation med luftutbyte och användning av munskydd för att minska smittspridning inomhus men även i kollektivtrafiken och särskilt inom sjuk-och äldrevård.

Expertgruppen har inte hittat något belägg för att munskydd skulle öka smittspridningen till exempel genom ökat riskbeteende.

– Det finns i dag nya experimentella och epidemiologiska belägg för att munskydd minskar risken för luftsmitta, men inga för att de skulle ha motsatt effekt. Vi anser att de skärpta restriktioner som regeringen gått ut med nyligen är bra och det är oerhört viktigt att alla följer dem. Men för att nu snabbt få ner smittan behöver vi använda alla verktyg i verktygslådan, och dit hör munskydd och ventilation, säger Staffan Normark, professor i molekylär mikrobiologi och smittskydd samt ordförande för expertgruppen om Covid-19, i ett pressmeddelande. 

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.063