23948sdkhjf

AI ska rekommendera behandling vid fotledsfraktur

Danderyds sjukhus visar i en studie att AI både kan avgöra typ av fotledsfraktur och vilken behandling som är bäst.

Normalt ska en en läkare efter röntgenundersökning avgöra om benet ska gipsas, opereras eller läka på något annat sätt. Danderyds sjukhus har i en ny studie visat att artificiell intelligens kan bestämma typ av fotledsfraktur och vilken behandlingsmetod som fungerar bäst i majoriteten av fallen. 

Danderyds sjukhus började år 2014 forska om artificiell intelligens som stöd vid röntgenbedömning och frakturtolkning. Idag har artificiell intelligens genom inlärning nått minst samma nivå som en vanlig läkare, berättar Mats Salemyr, verksamhetschef och överläkare inom verksamhetsområde Ortopedi på Danderyds sjukhus, i ett pressmeddelande. 

− Samma frakturtyp kan se väldigt olika ut hos olika patienter beroende på vad som har orsakat frakturen och benkvaliteten hos den drabbade. Därför kan behandling av likartade frakturtyper skilja sig åt avsevärt. Artificiell intelligens är ett väldigt intressant och kraftfullt instrument, både som stöd vid röntgenbildstolkning och som stöd vid val av behandling, säger Mats Salemyr.

Nästa steg för forskargruppen är att använda artificiell intelligens för att bedöma frakturer i andra delar av kroppen. Målet är också att kunna förutsäga vilken patient som har störst nytta av en behandlingsmetod och hur behandlingarna påverkar patienten.

− Målet med vår forskning är att skapa ett kraftfullt verktyg som kan användas som beslutsstöd av såväl röntgenläkare som ortopeder i val av behandlingsmetod. Nästa steg är att även lära vår AI-modell att titta på andra kroppsdelar så som handleder, höfter och knän, säger Max Gordon, ortoped och överläkare på Danderyds sjukhus samt forskningsledare inom sjukhusets AI-team, i ett pressmeddelande.

Danderyds sjukhus meddelar också i ett pressmeddelande att de kommer att bygga en ny vårdbyggnad med vårdavdelningar, mottagningsverksamheter och en helikopterlandningsplats på taket. Arbetet ska vara klart till år 2025. Byggnaden kommer att ha en totalyta om cirka 34 000 kvadratmeter i 14 våningsplan med minst 164 vårdplatser.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094