23948sdkhjf

Ossdsign tar sig in på miljardmarknad

Genom förvärvet av Sirakoss tar sig Ossdsign in på marknaden för ryggradskirurgi.

Uppsalaföretaget Ossdsign förvärvade förra veckan skotska Sirakoss som är specialiserat på benersättning. Genom förvärvet utökar Ossdsign sin portfölj med ett nyutvecklat nanosyntetiskt benersättningsmaterial, Osteo 3 ZP Putty, som används inom ortopedisk kirurgi för att fylla bendefekter vid exempelvis ryggrads- eller traumakirurgi.

Ossdsigns vd Morten Henneveld konstaterar att förvärvet öppnar upp en attraktiv marknad för bolaget.

Det här är ett transformativt förvärv för oss och ger oss en fem gånger större marknad än vad vi tidigare har haft, säger Morten Henneveld till MedTech Magazine.

Ossdsign planerar att inleda kommersiella aktiviteter med Osteo 3 ZP Putty på marknaden för ryggradskirurgi i USA så fort förvärvet är avklarat. Produkten har fått 510(k) godkännande från FDA vilket betyder att den kan börja säljas redan nu. Det enda som behövs är godkännande från varje sjukhus (VAC approval). 

Osteo 3 ZP Putty har väldigt lovande data från prekliniska studier. En tredjedel av dagens operationer inom ryggkirurgi misslyckas så det finns ett stort behov av bättre lösningar. Bland målgruppen finns bland annat den åldrande baby boomer-generationen i USA där många lider av besvär i ländryggen.

Enligt marknadsdata från Millenium Research Group uppskattas den globala marknaden för bengraftsubstitut vara värd fyra miljarder USD år 2021, vilket motsvarar 34,5 miljarder kronor.

Det är en snabbt växande marknad, med höga marginaler och skalbar vid massproduktion. Vi har den rätta infrastrukturen som möjliggör för oss att få ut mer av den marknaden och vi får flera synergieffekter genom existerande försäljningskanaler. Vi finns redan vid 100 olika sjukhus i USA och känner till marknaden och målgruppen. Dessa kontakter kan vi använda oss av för att nå ut med vår nya produkt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14