23948sdkhjf

Varför missade vi chansen?

Covid-19-pandemin kom inte som en blixt från en klar himmel. Alla har hela tiden vetat att det kommer att komma nya pandemier. Exakt vad som kommer att ligga bakom – coronavirus, ebola, antibiotikaresistenta bakterier eller något annat – har däremot inte varit känt.

Att det är svårt att veta exakt hur man ska gå till väga med att stoppa en helt ny pandemi är inte konstigt men jag förvånas ändå av det som inte har gjorts. Ett exempel är inom forskningen.

”Sverige har haft en unik möjlighet att bygga på kunskapen om smittspridning i skolor. Men man kan inte hitta det som man inte söker efter”, sade Anita Cicero, deputy director vid Johns Hopkins Center for Health Security samt fakultetsmedlem vid Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i en intervju i tidskriften Science i slutet av maj.

Hon menade att Sverige hade missat sin chans att studera spridningen av covid-19 i skolmiljöer. Många länder stängde tidigt ned skolorna och påbörjade undervisning från hemmet medan Sverige körde på utan några större förändringar, med undantag för enstaka skolor som valde att avvika från Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Ingen var helt säker på vilken strategi som faktiskt var bäst. Säkert är ändå att Sverige hade goda förutsättningar att tillföra värdefull information om smittspridningen av covid-19 på förskolor och skolor i ett tidigt skede. Varför missade man den chansen?

En liknande fråga ställde jag mig när jag testade mig för antikroppar mot covid-19 under sommaren. Jag bokade tid, köade till provtagningen, provtogs, och gick hem. Inga frågor ställdes, trots att detta borde ha varit ett gyllene tillfälle att samla in information om sjukdomen. Bland annat hade man kunnat bygga på kunskapen om vilka symptom som var vanligast och vilka som oftast var smittade. 

Vi som testades hade kunnat få ett formulär med frågor att besvara när vi stod i kö, eller digitalt redan vid tidsbokningen. Tänk vilken chans det hade varit att bygga på förståelsen om covid-19!

Missförstå mig inte, jag vet att det har forskats mycket på covid-19 i Sverige, en del riktigt bra studier, men jag menar att potentialen är så mycket större.

Om man ska lösa ett problem, som hur man hanterar en pandemi, måste man ha information och denna information måste samlas in på något sätt. Helst tidigt.

Jag hoppas att de strategier som tas fram inför kommande pandemier kommer att innehålla planer för vilken information som ska samlas in först och hur det ska gå till, så att rätt åtgärder kan sättas in så tidigt som möjligt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11