23948sdkhjf

Smarta sensorer hjälper personalen på Ängen

Ett pilotprojekt ska utreda om en digital vårdassistent kan hjälpa personalen på det Örebrobaserade omsorgsboendet Ängen.

På Ängen bor 14 personer och genom projektet har sju av dem fått smarta sensorer installerade i sina rum. Genom en skärm i personalrummet kan personalen om de boende är på sina rum och hur länge de är där samt om de sover eller är vakna. Tanken är dessutom att sensorerna ska användas för att mäta puls och andning med infrarött ljus men den tekniken är inte påkopplad än. 

Förväntningen är att den digitala vårdassistenten ska vara till nytta särskilt under natten. Genom att sensorerna samlar in information om vad som händer inne hos de boende, och larmar om någon behöver hjälp, behöver personalen inte riskera att väcka de boende med nattliga kontroller. 

– Om en boende skulle vara vaken långa perioder på natten kan personalen låta den personen sova lite längre på morgonen, tillägger Emma Spanedal, enhetschef, i ett pressmeddelande.

Testet är en del av projektet Smart blocks som är ett samarbete mellan Örebro universitet, Alfred Nobel Science Park, Örebro kommun och Länsgården fastigheter. Det kommer att sträcka sig över fyra månader och resultaten ska utvärderas av forskaren Ella Kolkowska, universitetslektor i informatik på Handelshögskolan vid Örebro universitet. Hon kommer bland annat att studera teknikens effekter och användbarhet samt stressnivåerna hos boende, personal och anhöriga. 

– Vissa parametrar mäter vi innan och efter att projektet startar, och andra samlar vi in kontinuerligt, säger Ella Kolkowska.

I analysen av projektet kommer arbetsbelastningen för personalen att jämföras när det gäller de boende i rum med eller utan sensorer. 

Den digitala vårdassistenten kallas Oxevision och har utvecklats av det brittiska företaget Oxehealth. Den är ny i Sverige men har tidigare utvärderats i ett projekt i Varberg.

– Där såg man att personalen fick bättre koll på de boende, och att fallolyckor och medicinering för sömn minskade, säger Rolf Karlsson, strategisk planerare vid Länsgården fastigheter, vars fastigheter mestadels utgörs av vård- och omsorgslokaler.

– Vi ser att vi redan hanterar mycket teknik i husen, det här är bara ett annat typ av styrsystem. Med tanke på den demografiska utvecklingen kommer det att bli brist på vårdpersonal i framtiden, och då måste välfärdsteknik gå in och stödja verksamheterna på ett helt annat sätt än i dag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063