23948sdkhjf

Rekommendationerna för äldre tas bort

Folkhälsomyndigheten har beslutat att slopa rekommendationerna för äldre och övriga riskgrupper.

På torsdag presenterade socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson avskaffningen av de särskilda covid-19 råden för äldre över 70 år och övriga riskgrupper.

– Denna grupp ska omfattas av samma rekommendationer som alla andra. Men kom ihåg att den som före det här beslutet löpte stor risk att bli svårt sjuk om man smittas av covid-19, den löper samma höga risk för covid-19 som innan det här beslutet, sade Lena Hallengren på en presskonferens.

Det var den 1 april som Folkhälsomyndigheten slog fast i sina allmänna rekommendationer att personer över 70 år och övriga riskgrupper skulle avstå fysiska kontakter och undvika affärer, kollektivtrafik och andra samlingsplatser för många människor.

Johan Carlson konstaterar att vi fortfarande är inne i en svår pandemi och har ökad smittspridning i Europa och Sverige och att alla måste ta ett ansvar för att minska smittspridningen.

Effekten av de äldre och övriga riskgruppers ansvarstagande har gjort att sjukligheten har minskat och att färre personer har behövts läggas in på intensivvård. Det är ändå inte rimligt att den här gruppen ska behöva ta ett så stort ansvar för samhället. De fysiska och psykiska konsekvenserna är betydande för de som har hållit sig isolerade, sade Johan Carlson på torsdagens presskonferens.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141