23948sdkhjf

Ny studie: Coronaviruset kan överleva 28 dagar på ytor

Enligt forskarna överlever sars-cov-2 bäst på icke-porösa material i rumstemperatur.

Enligt en ny studie som publicerats i tidningen Virology Journal kan sars-cov-2 överleva en del ytor upp till 28 dagar i laboratoriemiljö. I studien som gjordes av den australiska forskningsmyndigheten Csiro jämförde forskarna virusets förmåga att överleva på olika ytmaterial vid olika temperaturer. Sars-cov-2 ympades på materialen vid temperaturer på 20-, 30- och 40 grader. Studien gjordes  i mörker i laboratoriet för att undvika effekter av UV-ljus som annars tar kål på viruset.

Bland de undersökta ytorna fanns plast och papperssedlar, rostfritt stål, glas, vinyl och bomullsduk. Efter 28 dagar fanns viruset kvar på samtliga material förutom bomullsduken. Resultaten från studien tyder på att sars-cov-2 virus överlever bättre på icke-porösa ytor. På porösare ytor som kläder överlevde viruset i 14 dagar. Viruset trivdes bäst vid 20-gradig temperatur och sämst vid en temperatur på 40-grader. 

Enligt forskarna är upptäckten av virus på både pappers- och plastsedlar efter 28-dagar anmärkningsvärt med tanke på cirkulationen av sedlar mellan individer och olika geografiska platser. Tidigare har bland annat USA, Kina och Sydkorea  infört åtgärder mot användningen av sedlar. 

Forskarna lyfter också fram hur sars-cov-2 överlever på glas upp till 28 dagar. Pekskärmar på mobiltelefoner, bankomater, självbetjäningskassor i snabbköp och incheckningsautomater på flygplatser är ytor med hög beröring och som inte kan rengöras regelbundet och därför utgör en överföringsrisk för sars-cov-2, enligt forskarna. 

Forskarna betonar att den primära smittöverföringen av sars-cov-2 verkar ske via aerosoler  och andningsdroppar. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.112