23948sdkhjf

Världssyndagen: De får ögonvårdspriset

Forskarna Inger Berndtsson och Neil Lagali tilldelas Synskadades Riksförbunds ögonvårdspris.

Idag är det Världssyndagen och Synskadades Riksförbund delar ut årets ögonvårdspris, som går till docent Inger Berndtsson vid Institutionen för pedagogik och specialpedagogik, Göteborgs universitet samt till professor Neil Lagali vid Institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper, Linköpings universitet. De får dela på prissumman 100 000 kronor.

Inger Berndtsson har forskat kring synnedsättningens konsekvenser och på hur rehabiliteringen kan bli så framgångsrik som möjligt. Hon har bland annat kommit fram till att rehabiliteringen måste specialanpassas till varje individ.

Neil Lagalis arbete har fokuserat på hornhinnan. Bland annat har han arbetat med den sällsynta ögonsjukdomen aniridi, då ögonen saknar iris, och han har skapat möjligheter för personer med sjukdomen att träffa andra med samma diagnos från hela Europa, samt gjort så att de fått möjlighet att träffa forskare.

Ögonvårdspriset har funnits sedan 1992. Det delas ut till personer som på olika sätt bidragit till att öka förståelsen för synskadades livssituation. I juryn ingår Synskadades Riksförbund, Sveriges Ögonläkarförening, Optikerförbundet och Föreningen för Synrehabilitering.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.281