23948sdkhjf

Han bygger ett konstgjort hjärta

I över 20 år har Azad Najar arbetat med sin modell för ett konstgjort hjärta som nu utvecklas i ett företag i Västerås.

Azad Najar berättar att han ville bli ingenjör när han växte upp i irakiska Kurdistan.

– Jag byggde mina egna leksaker när jag var sex sju år. Det är en bit i mina gener att vara teknisk. Så jag bestämde mig tidigt för att bli ingenjör.

Men sista året på gymnasiet ändrade han sig och sökte istället till läkarutbildningen. Idag kombinerar han ett arbete som urolog på centrallasarettet i Västerås med arbetet i det egna företaget Scandinavian Real Heart där han är vd och grundare. De första åren arbetade han själv i företaget, men nu jobbar där tolv heltidsanställda samt ett antal personer som är med ibland då det behövs.

Sedan flera år tillbaka används det amerikanska företaget Syncardias totalt artificiella hjärta för patienter som behöver ett nytt hjärta, men av olika skäl inte kan få ett från en donator. Ett par tusen människor lever idag med Syncardias mekaniska hjärtan. 

Scandinavian Real Heart är ett av några få företag som har gett sig på att utmana Syncardia och göra ett eget artificiellt hjärta.

– Behovet är gigantiskt och det enda helt artificiella hjärta som finns nu kräver att patienten ständigt har med sig utrustning som väger sex kilo, säger Azad Najar.

Förutom att dagens konstgjorda hjärta kräver tung utrustning låter det mycket och kräver stora slangar som går in i ryggen och som lätt orsakar infektioner. Enligt Azad Najar kan det artificiella hjärta han utvecklar bli smidigare.

– Vi har en modellmotor med växellåda som inte låter något utåt när den är inne i kroppen. Vi har också fått hjälp av ett företag att ta fram slangar som är tunnare och smidigare än de som används till dagens artificiella hjärtan.

Modellen som Scandinavian Real Heart arbetar med är i likhet med ett riktigt hjärta uppbyggt av två förmak och två kammare och ger ett pulserande flöde. Företaget har publicerat flera djurstudier, men har ännu inte nått klinisk fas.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Medtechbolag blev årets snabbväxare
”Livsfarlig dogmatism när vi svenskar tror att vi är bäst på sjukvård”
Medtech-bolag ställer om – patienter som vilken konsument som helst
Spermosens vd slutar
Brighter går i konkurs
Flexibel bår ska ge snabbare förflyttningar
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.125