23948sdkhjf

Macchiarini åtalas för grov misshandel

”Ingreppen, som har orsakat de tre målsägandena allvarliga fysiska skador och stort lidande, har genomförts helt utan lagstöd”, säger överåklagare Mikael Björk. Macchiarini nekar till anklagelserna.

Paolo Macchiarini, tidigare kirurg vid Karolinska universitetssjukhuset, åtalas för grov misshandel. Det framkommer i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Anledningen bakom åtalet är Macchiarinis arbete där han opererade in syntetiska luftstrupar preparerade med stamceller hos en rad personer. Totalt fick åtta personer såna luftstrupar och av dem har åtminstone sju avlidit. Tre av operationerna, där samtliga patienter har avlidit, utfördes vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm

Den 11 december 2018 beslutade överåklagare Mikael Björk att återuppta en förundersökning som lades ned i oktober 2017, om två fall av vållande till kroppsskada, grova brott. Under det fortsatta utredningsarbetet har en förundersökning om ytterligare ett fall av vållande till kroppsskada, grovt brott, återupptagits. I samtliga fall rör det sig om personer som fått en syntetisk luftstrupe inopererad.

– Under den fortsatta förundersökningen har det inhämtats ytterligare skriftlig bevisning och hållits fler förhör med personer i Sverige, Belgien, Storbritannien, USA och Spanien. Genom dessa förhör och genom den skriftliga bevisningen har det blivit tydligt för mig att ingreppen genomförts i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet och därför inte utgjort led i någon laglig form av sjukvård eller tillståndsprövad forskningsstudie, säger överåklagare Mikael Björk vid Utvecklingscentrum på Åklagarmyndigheten, i ett pressmeddelande.

– Ingreppen, som har orsakat de tre målsägandena allvarliga fysiska skador och stort lidande, har alltså genomförts helt utan lagstöd, tillägger han.

Därför har han gjort bedömningen att ingreppen kan klassificeras som grov misshandel snarare än vållande till kroppskada, grova brott. Han menar dessutom att det är Paolo Macchiarini själv och ingen annan som ska bära det straffrättsliga ansvaret. 

– Han har vid ett förnyat förhör delgivits skälig misstanke om grov misshandel i tre fall. Dessa brottsmisstankar, liksom de ursprungliga misstankarna om vållande till kroppsskada, grova brott, förnekas helt av den misstänkte, säger Mikael Björk.

Vid den kommande huvudförhandlingen kommer Mikael Björk att presentera en mer omfattande redogörelse om varför han har gjort den bedömning som han gjort.

– Jag gör bedömningen att bevisläget är sådant att det finns tillräckliga skäl för att väcka åtal för grov misshandel i tre fall och har därför tidigare i dag väckt ett sådant åtal vid Solna tingsrätt, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.289