23948sdkhjf

DHR kartlägger merkostnader

Förbundet undersöker om de merkostnader som följer av en funktionsnedsättning täcks av handikapp- eller merkostnadsersättningen.

I en pågående undersökning samlar förbundet Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet, DHR, in information från medlemmarna om de merkostnader som de har på grund av sin funktionsnedsättning. Syftet är bland annat att se vilka merkostnader som är vanliga och vilka summor de landar på varje månad, om man tar del av merkostnadsersättningen som infördes år 2019, om den täcker kostnaderna och om man har utgifter som inte omfattas av den.

– Vi är intresserade av merkostnader som kommer av att man har en funktionsnedsättning. Det kan till exempel handla om att man ofta får betala mer när man tecknar en olycksfallsförsäkring, kostnaden för den extra värme som man måste ha i hemmet om man lider av ledvärk eller det man får betala för nya handskar som slits ut när man kör sin rullstol, berättar Kristian Cornell, ombudsman på DHR, för Fokus Hjälpmedel.

DHR jobbar med flera olika rättighetspolitiska områden, bland annat arbetsmarknad, jämlik och jämställd hälsa samt ekonomisk trygghet.

– En sån här undersökning har efterfrågats av våra medlemmar. Vi vet att många av oss som har en funktionsnedsättning har en sämre ekonomi och genom undersökningen hoppas vi kunna se om de merkostnader vi har verkligen täcks upp av handikapp- eller merkostnadsersättningen.

Insamlingen av svar startade i mitten av september och ska stängas i mitten av oktober, men ett exakt slutdatum är inte bestämt ännu. Förhoppningen är att kunna presentera resultaten i slutet av året. De ska sedan användas i DHR:s opinionsarbete, som bland annat riktas mot politikerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142