23948sdkhjf

Siemens samarbetar för standardisering av antikroppstest

Olika antikroppstester kan bli jämförbara med varandra.

Siemens Healthineers kommer att samarbeta med USA:s nationella folkhälsomyndighet CDC och Europeiska kommissionens gemensamma forskningscentrum JRC i ett forskningsprojekt för att ta fram en modell för standardisering av antikroppstest för sars-cov-2.

Viruset sars-cov-2 består av olika proteiner, så kallande antigen, som smittade personer bildar antikroppar mot. Vissa typer av antikroppar ger bättre immunitet än andra. Genom standardiseringen vill man skapa en modell så att olika antikroppstest blir jämförbara med varandra för att avgöra om en person är immun eller ej.

– Det finns idag ingen gemensam standardisering för antikroppstester och därför kan inte testmetoderna på marknaden ge ett entydigt svar på vilken koncentration av antikroppar man har. Olika antikroppstest mäter dessutom olika antikroppar som skiljer sig i sin förmåga att neutralisera, eller förhindra, covid-19 infektion, säger Eric LaFleche, vd på Siemens Healthineers i Sverige, till MedTech Magazine.

Enligt Eric LaFleche är det mer gynnsamt att fokusera på att mäta antikroppar som har en högre neutraliseringsnivå, det vill säga de antikroppar som är bäst på att skydda mot infektion.

– På Siemens testar vi antikroppar mot spikeproteinet i viruset. Vi vill hitta den tröskelnivå, eller gränsvärdet, där antikropparna neutraliserar viruset. Det kan bidra till en standardiserad tolkning av immunitet.

Spikeprotein är den del av viruset som binder till kroppens celler och gör att viruset kan ta sig in i cellen och orsaka infektion. Antikroppar riktade mot spikeproteinet neutraliserar viruset genom att förhindra att det tar sig in i cellen.

Standardiseringen av tröskelnivåerna för immunitet kan också komma till nytta när ett vaccin blir färdigt.

– Tröskelnivåerna blir ännu viktigare när vaccin finns tillgängligt. Då kan man utifrån koncentrationen av specifika antikroppar avgöra om personen behöver vaccineras eller inte. Ifall personen redan har fått vaccin kan man också avgöra om personen behöver en boosterdos för att komma upp till tröskelnivån för att få full immunitet.

– De flesta vaccin som utvecklas fokuserar på spikeproteinet. När ett vaccin är klart vill du ha ett test som detekterar koncentrationen av antikroppar mot just det.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14