23948sdkhjf

Rekordsommar för Stockholms ambulanshelikoptrar

Antalet uppdrag ökade med 36,6 procent jämfört med förra sommaren. Anledningen är sannolikt hemesterfenomenet.

Covid-19-pandemin resulterade i att fler än vanligt valde att ha en så kallad hemester i år, det vill säga att de semestrade på hemmaplan. Det har märkts ordentligt hos Region Stockholm, där regionens båda ambulanshelikoptrar aldrig har haft så många utryckningar som i år. Jämfört med förra året, som också var ett rekordår, ökade antalet uppdrag under perioden 15 maj-15 augusti med 36,6 procent, från 1441 år 2019 till 1969 i år.

Stockholms skärgård sträcker sig långt och det är stora områden som ska täckas in. I vanliga fall har Region Stockholm endast en ambulanshelikopter men på sommaren, när fler befinner sig i länets ytterområden, tas en extra helikopter alltid in som förstärkning under perioden 15 maj 15 september. 

– Två helikoptrar finns enligt avtal, varav den ena har planerad drift sommarhalvåret i syfte att förstärka kapaciteten sommartid. Den finns hos ordinarie operatör, säger Patrik Söderberg, chefläkare för den prehospitala vården i Region Stockholm, till MedTech Magazine.

På grund av coronapandemin togs extrahelikoptern in redan i april i år, och ambulanshelikoptrarna har som sagts använts flitigt. 

Ambulanshelikoptrarna har sin bas vid Mellingeholms flygfält i Norrtälje men de kan även stå och vänta på uppdrag vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Dessutom kan de tanka vid Södersjukhuset.

– Sedan några år tillbaka har regionen organiserat en ”passningsbas” på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna i syfte att hålla helikoptern tillgänglig centralt i stan och centralt i regionen. Syftet är att minska anspänningstiden till olika delar av regionen för ökad tillgänglighet, säger Patrik Söderberg.

Trots att antalet utryckningar ökade i år så sticker inte någon annan statistik ut. Exempelvis ligger antalet mest akuta ambulansuppdrag, prio 1 (misstänkt livshotande tillstånd), som utförts i sommar på ungefär samma nivå som tidigare år. Prio 2-uppdragen (akut men inte livshotande tillstånd) ökade något.

Eftersom även förra året var ett rekordår för antalet uppdrag, tror ni att det behövs ytterligare en helikopter i Region Stockholm? 

– Behovet av kapacitet analyseras löpande och givet ökningen på senare tid planeras för närvarande en fördjupad utredning av behovet, säger Patrik Söderberg.

Månad Antal uppdrag år 2019 / 2020
Maj (från 15 maj) 217 / 241
Juni 472 / 657
Juli 528 / 713
Augusti (fram till 15 augusti) 224 / 358

Artikeln är en del av vårt tema om Akut- och ambulanssjukvård.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078