23948sdkhjf

Cellink köper Scienion

Förvärvar det tyska bolaget för 830 miljoner kronor.

Göteborgsbaserade Cellink har ingått ett avtal om att köpa samtliga aktier i tyska Scienion. Köpeskillingen uppgår till 80 miljoner euro, motsvarande cirka 830 miljoner kronor. Hälften ska enligt avtalet betalas kontant och hälften genom nyemitterade B-aktier i Cellink. Förvärvet förväntas vara slutfört i slutet av augusti.

För att finansiera förvärvet och även tanka kassan inför framtida uppköp och sammanslagningar, har Cellink genomfört två riktade nyemissioner som tillsammans tillför bolaget nära 946 miljoner kronor före emissionskostnader. Den ena emissionen fick grönt ljus under en extra bolagsstämma som ägde rum den 16 juli medan den andra har genomförts med förbehåll för bemyndigande från en extra bolagsstämma som ska äga rum den 11 september.

Cellink utvecklar ett biobläck för tredimensionell odling av celler. Scienion grundades år 2001 och företagets fokus ligger på precisionsdispenseringsteknik. Där finns bland annat lösningar för pico- och nanoliterdispensering inklusive singelcelldispensering. 

– Scienion har omsorgsfullt byggt en globalt ledande position inom området för precisionsdispensering, och skapat en produktportfölj med industriella system som är kapabla att extremt precist dispensera reagenser och mänskliga celler. Många av dessa system används idag för tillverkning av kliniskt godkända utrustningar som används av patienter runt om i världen, säger Erik Gatenholm, vd Cellink, i ett pressmeddelande.

– Med Scienions revolutionerande teknologiplattformar kommer vi att effektivisera arbetsflöden för våra nuvarande och framtida kunder, och förstärka vår närvaro inom det kliniska området, en strategi som är väl anpassad till vår långsiktiga vision. Tillsammans med Dispendix, cytena och Scienion kommer vi att vara väl positionerade för att erbjuda heltäckande lösningar för akademiska, farmaceutiska och kliniska kunder över hela världen, tillägger han.

Efter förvärvet kommer verksamheten i Scienion även fortsättningsvis vara en egen enhet och ha samma ledning som nu.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078