23948sdkhjf

Avtal klart mellan Astra Zeneca och EU om covid-19-vaccin

Första avtalet om ett vaccin mot covid-19 är på plats, det meddelar EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

EU-kommissionen har tidigare inlett samtal med tre företag om att köpa upp doser av vaccin från Sanofi, Johnson & Johnson, och Astra Zeneca. 

Nu finns det allra första avtalet om ett eventuellt vaccin klart. Det handlar om Astra Zenecas vaccinkandidat som de utvecklar tillsammans med Oxford University. Om det visar sig säkert och effektivt kommer EU-kommissionen köpa in 300 miljoner doser av vaccinet, men det kan också bli aktuellt med ytterligare 100 miljoner doser. I ett pressmeddelande meddelar EU-kommissionen att de kommer fördela antalet doser till medlemsländer samt donera vaccindoser till låg- och medelinkomstländer.

Astra Zeneca skriver i ett pressmeddelande att de kommer ha sitt vaccin klart innan året är slut. Till Dagens Nyheter säger Richard Bergström, Sveriges nationella vaccinsamordnare, att Sverige kommer få tillgång till två procent av vaccindoserna vilket baseras på vår folkmängd jämfört med EU:s totala befolkning.

– Testdatan från fas tre kommer i oktober. Sedan ska det granskas och godkännas av Europeiska läkemedelsmyndigheten innan vaccinet kan användas, säger han till tidningen. 

Ansvaret för att fördela vaccinet ligger på Folkhälsomyndigheten som framöver förmodligen kommer ha tillgång fler antal vacciner som fungerar olika på olika grupper. Det är något man kommer få ta hänsyn till, menar Richard Bergström.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.235