23948sdkhjf

Michael J Fox stiftelse ger miljonanslag till parkinsondiagnostik

Ska utveckla ny pet-teknik för avbildning av alfa-synuklein i hjärnan.

Tillsammans med det schweiziska bolaget AC Immune tilldelas forskare vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet 30 miljoner kronor i anslag från den amerikanska stiftelsen Michael J Fox Foundation. Pengarna ska användas till att ta fram en ny teknik för att på ett exakt sätt dels upptäcka och dels följa utvecklingen av Parkinsons sjukdom med hjälp av imagingmetoden positronemissionstomografi, pet.

Av de 30 miljonerna kommer sju miljoner att gå till Oskar Hansson, överläkare på Skånes universitetssjukhus och professor i neurologi vid Lunds universitet, och hans forskarkollegor. De ska studera radioaktiva markörer som kan användas för att visualisera det giftiga proteinet alfa-synuklein i olika delar av hjärnan med hjälp av pet-imaging. Teorin är nämligen att Parkinsons sjukdom orsakas av en ansamling av just detta protein i hjärnan.

Oskar Hansson ska leda de kliniska studierna som kommer att genomföras vid minnesmottagningen samt neurologimottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

– Att utveckla en metod som tidigt avslöjar Parkinsons sjukdom är angeläget. Vi behöver förstå de underliggande sjukdomsprocesserna bättre vid Parkinsons sjukdom, liksom vid andra sjukdomar i hjärnan där alfa-synuklein spelar en roll. En utveckling av pet-kameratekniken kommer att vara avgörande för att kunna utveckla nya nervskyddande läkemedel som kan bromsa eller stoppa sjukdomsutvecklingen i hjärnan vid dessa sjukdomar, säger Oskar Hansson.

I Sverige lever ungefär 20 000 personer med diagnosen Parkinsons sjukdom och den motsvarande siffran globalt beräknas ligga på sex miljoner människor – en siffra som ökar med en åldrande befolkning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094