23948sdkhjf

Studie: Munskydd av tyg effektivt mot virus

Munskydd av tyg skyddar mot virus, enligt en ny litteraturstudie – ”Dessa bevis bör vara mer än tillräckliga för att rekommendera användningen av munskydd”

I en ny litteraturstudie har forskare jämfört resultaten från sammanlagt 25 publicerade artiklar där de filtrerande egenskaperna hos olika tygmunskydd undersöks. Studien koordinerades av forskare vid Karolinska Institutet och kanadensiska McMaster University.

De artiklar som ingår i studien skiljer sig från varandra i bland annat metodval och är därför svåra att jämföra. Forskarna påpekar även att endast några få levde upp till den medicinska standard som krävs för certifiering av skyddsutrustning för vården. Ändå menar de att resultaten sammantaget tydligt visar att munskydd av tyg både motverkar spridningen av virus till omgivningen och risken för att själv bli smittad. 

I artiklarna finns inga bevis för att munskydden specifikt skulle minska risken för smitta med just viruset sars-cov-2, som ligger bakom den pågående coronapandemin. Forskarna menar ändå att studien ger stöd till rekommendationen om att använda munskydd för att motverka smittspridningen.

– Vi har inte direkta bevis på att munskydd minskar överföringen av sars-cov-2 eftersom det skulle kräva en randomiserad klinisk prövning som vore oetisk att genomföra. Men den litteratur som vi funnit visar tydligt att munskydd kan minska spridningen av virus och skydda bärarna, några av dem mycket effektivt. Dessa bevis bör vara mer än tillräckliga för att rekommendera användningen av munskydd, särskilt med tanke på svårigheten att kontrollera den pågående pandemin, säger Juan Jesus Carrero, professor i epidemiologi vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Enligt litteraturstudien ger ansiktsmasker av tyg ett skydd mot överföring av virus redan när de bara består av ett lager men att bäst skydd uppnås när man använder flera lager tyg.

– Det kan tyckas ologiskt att ett vävt tyg, där utrymmet mellan trådarna är synligt för blotta ögat, kan blockera så små partiklar som aerosoler, men data visar entydigt att så är fallet. Även enstaka lager blockerar vissa partiklar och flera lager fungerar bättre. Vår bedömning är att användningen av munskydd bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen av covid-19, vilket är i linje med de nuvarande rekommendationerna från WHO och amerikanska CDC, säger Juan Jesus Carrero.

De material som visade sig skydda bäst mot överföring av virus var muslin, bomull och flanell. Helst skulle de bestå av tre till fyra lager, och ha en trådtäthet av minst 100 trådar per tum, tpi. Dessa munskydd kunde enligt studien minska spridningen av partiklar i samma omfattning som medicinska munskydd.

– Trots att det är obligatoriskt eller rekommenderat att använda munskydd i stora delar av världen, så har inte alla råd eller tillgång till engångsmunskydd eller medicinska munskydd. Användningen av medicinska engångsmasker hotar hälso- och sjukvårdens och andra högriskarbetares tillgång till personlig skyddsutrustning, säger Juan Jesus Carrero.

På webbplatsen clothmasks.ca finns en sammanställning av forskarnas rekommendationer om hur maskerna bör utformas, riktade såväl till tillverkare som till privatpersoner som vill sy sina egna ansiktsmasker. Där finns dessutom information om hur maskerna ska användas och tvättas.

Litteraturstudien har publicerats i tidskriften Mayo Clinic Proceedings: Forgotten Technology in the COVID-19 Pandemic: Filtration Properties of Cloth and Cloth Face masks: A Narrative Review” 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109