23948sdkhjf

Satsning på äldreomsorgen ger 10 000 nya tjänster

Kommer omfatta 2,2 miljarder kronor fördelade över åren 2020 och 2021.

462 miljoner kronor – så mycket pengar har Socialstyrelsen fått i uppdrag av regeringen att satsa på äldreomsorgen under år 2020. Pengarna ska delas ut till svenska kommuner som en del av satsningen Äldreomsorgslyftet, som totalt planeras omfatta 2,2 miljarder kronor fördelat över åren 2020 och 2021.

Syftet med satsningen är att öka kompetensen hos personalen inom äldreomsorgen genom att ge en möjlighet till anställda inom kommunalt finansierad vård och omsorg om äldre att kunna utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid. Pengarna ska täcka kostnaden för den tid som går åt till studier.

Dessutom har SKR och Kommunal kommit överens om att alla som deltar i Äldreomsorgslyftet erbjuds en fast anställning på heltid. Förväntningen är att satsningen kommer att ge 10 000 nya heltidstjänster inom äldrevården. 

– Utbrottet av covid-19 har synliggjort det svåra bemanningsläge som vård och omsorg står inför, inte minst äldreomsorgen. Regeringen bedömer att Äldreomsorgslyftet kommer att bidra till att stärka kompetensen och förhoppningsvis attrahera fler att söka sig till dessa samhällsviktiga yrken, säger socialminister Lena Hallengren.

De utbildningar som ger rätt till stöd är Skolverkets yrkespaket till vårdbiträde (800 p) och undersköterska (1500 p) samt motsvarande utbildningar på Folkhögskolorna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.21