23948sdkhjf

Bättre andning och konstgjorda näsor

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Karriären inleddes med ett jobb med pacemakerns uppfinnare Rune Elmqvist. Efter det har Georgios Psaros givit upphov till en lång rad uppfinningar – bland annat med inspiration från kamelnäsor.

År 1962 flyttade Georgios Psaros som sjuttonåring från Aten till Sverige för att bo med sin farbror. Anledningen var oroligheterna mellan Grekland och Turkiet under Cypernkrisen. Tanken var att han skulle stanna några veckor men farbrodern, som arbetade på grekiska ambassaden, insåg att konflikten inte skulle gå över särskilt snabbt och rådde honom att stanna kvar i Stockholm.

Med målsättningen att lära sig svenska tog Georgios Psaros anställning på medicinteknikföretaget Elema- Schönander. Han fick en plats på avdelningen för elektrokardiografi, EKG, där han bland annat fick arbeta med Rune Elmqvist, uppfinnaren till pacemakern samt till minografen, den anordning som skriver ned kurvorna vid en EKG-undersökning. Under sin tid på Elema-Schönander fick Georgios Psaros sköta enklare sysslor såsom lödning, men Rune Elmqvist lade märke till honom och rådde honom att läsa teknik.

– Min farbror ville att jag skulle bli journalist men det var jag helt ointresserad av. Däremot har jag sedan barnsben haft ett starkt intresse för matematik och teknik, berättar Georgios Psaros. Rune Elmqvist var en stor inspirationskälla för mig och jag valde att studera teknik vid Stockholms tekniska institut. Under knappt ett år läste jag även digital teknik, som då var ett väldigt nytt fält.

När han var färdig med utbildningen år 1973 fick han rådet av rektorn för Stockholms tekniska institut att gå vidare och läsa ytterligare ett år på KTH för att bli civilingenjör, men så blev det inte.

– Jag var intresserad men vid det laget hade jag fått barn och behövde arbeta. När jag lämnade Elema-Schönander hade jag inte haft en tanke på att gå tillbaka dit men när jag var färdigutbildad var det en enorm arbetslöshet och lågkonjunktur i Sverige så jag fick krypa till korset. Jag gick tillbaka till företaget, som nu blivit Siemens-Elema, och fick arbeta på deras respiratoravdelning, där de utvecklade anestesi- och respiratorutrustning. Där stormtrivdes jag!

Läs också: Stort intresse för taiwanesisk plattform om covid-19

År 1983 blev Georgios Psaros gruppchef för anestesi på Siemens-Elema och år 1990 fick han rollen som forskningschef för intensivvård och anestesi, där ett 30-tal personer jobbade. Under sin tid på företaget hann han ge upphov till en rad uppfinningar. Bland annat förfinade han den teknik som används för att mäta tryck och flöde i respiratorer.

– Det var då väldigt problematiskt att ventilera små barn, både på intensivvårdssidan, där respiratorerna var mer avancerade, och på anestesisidan. Jag förfinade sensorerna i respiratorernas tryck- och flödesgivare så att man kunde ventilera allt från vuxna till mycket små, nyfödda barn. Det kunde inte våra konkurrenter i början på 90-talet, när tekniken släpptes.

Med inspiration från kameler tog han även fram en konstgjord näsa som fångar upp fukt ur utandningsluften från personer i respirator, där den sitter mellan respiratorn och trakealtuben.

– Den luft som används i en respirator är mycket torr så jag ville se om vi kunde hitta ett sätt att spara fukten i patientens utandningsluft. Jag läste då att kameler har väldigt speciella näsor med många veck som förstorar ytan så att så mycket fukt som möjligt absorberas och inte försvinner vid utandningen. Det är anledningen till att de kan vandra så långa sträckor genom Sahara utan att dricka vatten.

– Jag tänkte att det skulle vara bra om vi kunde kopiera detta så jag uppfann ett svampaktigt material med stor yta som är impregnerat med saltlösning. Det fungerade bra och fångade upp cirka 75-80 procent av fukten i utandningsluften.

Georgios Psaros tog även fram olika lösningar för att fånga upp och återanvända de halogena gaser som användes vid anestesi av en patient.

– Det är dyra vätskor som förgasas vid anestesi så vi såg att om man kunde återanvända gasen hos en patient så kunde mycket sparas. Det tänker jag ofta på nu när det råder brist på propofol.

Flera uppfinningar blev det och år 1999 utnämndes Georgios Psaros till Inventor of the Year inom Siemens för sina innovationer inom intensivvård och anestesi.

Läs också: Studie: Munskydd av tyg effektivt mot virus

– Det var en väldigt stor utmärkelse inom företaget.

– Siemens hade filosofin att de uppfinningar som vi gav upphov till också skulle komma till användning. Kravet var att minst 80 procent av uppfinningarna skulle vara användbara. Annars blir det lätt så att ett företag söker massor av patent men att de inte ger upphov till några nya eller uppdaterade produkter.

År 2003 köptes avdelningen Life Support Systems, där Georgios Psaros jobbade, upp av Getingekoncernen. Verksamheten blev och är fortfarande en del av dotterbolaget Maquet Critical Care.

Idag är Georgios Psaros pensionär. Intresset för matematik och fysik får han utlopp för genom att erbjuda kostnadsfri hjälp till gymnasieelever som har svårt för dessa ämnen.

Under den pågående coronapandemin följer Georgios Psaros nyheterna och känner en stolthet när han ser hur respiratorerna räddar liv.

– Det är tragiskt för dem som förlorat nära och kära men många överlever och det ger mig en stor glädje att se hur våra respiratorer hjälper folk att tillfriskna. 

Georgios Psaros

Ålder: 75 år

Familj: 5 barn och 10 barnbarn

Priser: Inventor of the Year på Siemens år 1999 och Polhemspriset från Sveriges Ingenjörer år 2011.

Tips till unga ingenjörer: Jag har alltid varit intresserad av att lösa svåra problem och stortrivdes med mitt arbete. Mitt tips till nya ingenjörer är att man ska vara säker på att man är intresserad av ämnet innan man söker jobb. Ett annat tips är att aldrig ge upp. Jag har aldrig gillat ordet omöjligt och skulle vilja ta bort det från ordlistan!

Håll dig uppdaterad med MedTech Magazine

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Stort intresse för taiwanesisk plattform om covid-19

En ny webbsida med experter och taiwanesiska företag har skapat internationellt intresse.

Michael J Fox stiftelse ger miljonanslag till parkinsondiagnostik

Ska utveckla ny pet-teknik för avbildning av alfa-synuklein i hjärnan.

Ny europeisk databas för produkter med farliga ämnen

Digital ledarhund inspirerad av vr

Med hjälp av rörelser ska ett handhållet instrument leda användaren till rätt plats på ett säkert sätt.

Studie: Munskydd av tyg effektivt mot virus

Munskydd av tyg skyddar mot virus, enligt en ny litteraturstudie – ”Dessa bevis bör vara mer än tillräckliga för att rekommendera användningen av munskydd”

Jobb & Karriär
Ny vd på Medcap

Nyhetsbrev

Sigrid Therapeutics beviljas patent i USA

Den medicintekniska produkten SiPore15 får amerikanskt patent.

Arkiv

3D-teknik ska användas för att studera covid-19

Med den nya metoden vill forskarna ta reda på var och hur coronaviruset angriper kroppens organ.

Studie: Fler skulle kunna vara immuna mot covid-19

Preliminära resultat pekar på att fler kan vara immuna mot covid-19, även om de fått negativt antikroppssvar.

MDR-certifiering: Getinges recept

Jobba med ett enda anmält organ, involvera ledningen och utför en pilotcertifiering – det är några av Getinges tips för att få till en MDR-certifiering.

Aegirbio debuterar på Nasdaq First North

Stora donationer till arbetet för ett coronavaccin

Röstbiometri identifierar personer över 65 år

1

Debatt
Inget ont som inte har något gott med sig

Branschen och corona
Sedana Medicals produkt hjälpte intensivvården i Europa

Den ökade användningen av ventilatorer under vårens coronakris öppnade upp för en etablering av medicinteknikbolaget Sedana Medicals produkt Anaconda.

Vitalis blir digital konferens

Debatt
Pernilla Norman: Coronakrisen – så förändras den juridiska tillämpningen

Hur kan juridiken tillämpas för att möta de behov som följer i pandemins spår?

Bättre andning och konstgjorda näsor

Karriären inleddes med ett jobb med pacemakerns uppfinnare Rune Elmqvist. Efter det har Georgios Psaros givit upphov till en lång rad uppfinningar – bland annat med inspiration från kamelnäsor.

Debatt
AI – det intelligenta sättet att snabbt effektivisera vården

Astmatuner först ut i mentorskapsprogram

Braincool får nytt godkännande i EU

Debatt
E-hälsa eller B-hälsa?

Leksell investerar i preventiv hälsa

Investerar 1,5 miljon i Health Integrator – Planerar att lägga ut ytterligare minst 50 miljoner på olika projekt under de kommande två åren.

Debatt
Kenni Ramsell: Både moln och edge ger bättre sjukvård

Vinnova stödjer KTH:s testkit för antikroppar mot covid-19

Medicpen tecknar avsiktsförklaring i Norge

Jobb & Karriär
Abigo nyanställer

Se alla Företagens egna nyheter

Mirit Glas erbjudar Härdat glas

Tekniskt glas tillgänglig från Mirit Glas

Anders Jonsson ny VD för Oerlikon Balzers

Hur fungerar en syrgaskoncentrator?

Swemed tar in syrgaskoncentratorer från Yuwell

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Härdat glas - en stark lösning från Mirit Glas

Mirit Glas är specialister på glasproduktion

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Busch Vakuum Solutions levererar till sjukhus i Palestina

Synglas i hög kvalitet från Mirit Glas

Busch Vacuum Solutions levererar till sjukhustrailers i USA

Centralisering av vakuum från Busch Vacuum Solutions

Mirit Glas - Välsorterat råvarulager

Busch levererar vakuumsystem till akutsjukhus i Madrid

Samarbete mellan Busch i Schweiz och Frankrike mot Corona

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

Snabbleverans av dit glas från Mirit Glas

Swemed tar in hjälpmedel från TrustCare

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

A50- en kraftfull Android mobil POS

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Busch Vacuum Solutions

Sänd till en kollega

0.14