23948sdkhjf

Nya resultat ger stöd till kraftförstärkande robothandske

Bioservos handskar för att bibehålla och förstärka händernas styrka gillades av två tredjedelar av deltagarna i en ny studie.

I en ny studie, som publicerats i tidskriften Journal of Rehabilitation Medicine, presenteras nya data om Bioservo Technologies kraftförstärkande robothandskar, som har ett mjukt exoskelett. Studien genomfördes av företaget i samarbete med Karolinska Institutet och Danderyds sjukhus. Där låg fokus på handskarnas användbarhet i det dagliga livet samt deras effekt när det gäller att stärka handens grepp. 

Studien omfattade tio personer som fått en stroke samt ytterligare tio personer med sjukdomen multipel skleros, MS. De använde handsken under vardagliga aktiviteter i sex veckors tid.

Två tredjedelar av de studiedeltagare som slutförde studien tyckte att de mjuka robothandskarna var användbara, särskilt de som hade mild funktionsnedsättning i handen och som vanligtvis kunde delta i vardagliga aktiviteter.

Resultaten visar bland annat att de som ingick i studien kunde använda handsken för att hålla i saker under lång tid med ett fast grepp. Kritiken handlade bland annat om svårigheter med att öppna handen samt att handsken inte är användbar för finmotoriska rörelser. 

I en tidigare artikel om handsken, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Neuroengineering and Rehabilitation framgår det att rehabilitering med handsken i hemmet leder till en bibehållen och förbättrad handfunktion hos personer med ryggmärgsskada. 

En tredje studie som publicerades i Plos One visar att handsken kan användas som ett hjälpmedel eller ett träningsredskap för att motverka försämring av handfunktionen vid åldrande.

”Vi väntar fortfarande på resultaten från den mest omfattande studien som ännu inte är avslutad. Den undersöker den rehabiliterande effekten av att använda Bisoervos kraftförstärkande handske”, anger företaget i ett pressmeddelande.

Bioservo Technologies huserar i Kista, norr om Stockholm. Företaget grundades år 2006 genom ett samarbete mellan forskare på Kungliga Tekniska Högskolan och läkare vid Karolinska Sjukhuset i Stockholm. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078