23948sdkhjf

Intervju: Ökat intresse för säkra videosamtal

”Det går väldigt fort nu. Det som brukade ta halvår eller flera år tar nu veckor.” Det säger Bengt Grahn, vd Compodium, om det ökade intresset för säkerhetstjänster kring digitala möten.

Luleåbaserade Compodium har i skrivande stund 15 anställda men inom ett år ska antalet medarbetare fördubblas. Anledningen är enligt vd Bengt Grahn en kraftigt ökad efterfrågan på företagets tjänster för säkra och krypterade videomöten. Sådana tjänster kan vara intressanta inom många verksamheter där sekretessbelagda samtal tidigare alltid har ägt rum genom fysiska möten bakom stängda dörrar, vilket covid-19 nu sätter käppar i hjulen för. 

Det kan exempelvis röra sig om samtal mellan läkare och patient, möten mellan jurister och deras klienter, om domstolsförhandlingar, möten med Arbetsförmedlingen och så vidare. Compodium har bland annat tecknat ett femårigt globalt ramavtal med FN för leverans av säkra videomöten. 

– Nu sker en stor del av alla möten digitalt och då krävs det att man kan lita på tekniken och leverantörerna. Jag tänker bland annat på det amerikanska jättebolaget Zoom som har utlovat säkra lösningar men som inte lyckas leverera enligt sina löften och därför får trovärdighetsproblem. Allt fler inser problematiken när vi lägger så mycket av vår viktiga kommunikation i händerna på bolag som lyder under amerikansk lagstiftning, säger Bengt Grahn.

En av Compodiums viktiga målgrupper är vårdens aktörer, och då bland annat de samtal som i allt större utsträckning äger rum mellan vårdpersonal och patienter. 

– Vi hjälper kommuner, regioner och privata vårdgivare med lösningar med hög kryptering, säkerhet och autentisering vid sina möten. Vi levererar säkra möten, där patienten kan logga in med ett flertal olika autentiseringsmetoder, bland annat bank-id. Samtidigt loggar vårdpersonalen in med sina system för e-legitimation, exempelvis siths-kort. Det ger en dubbelsidig tillit, där alla kan lita på att deltagarna är de de utger sig för att vara. Vem som helst kan annars skicka ut ett falskt mejl eller en länk, bjuda in till ett möte och klä ut sig till läkare.

– Om man inte har ett system för dubbelsidig autentisering samt kryptering så uppfyller man inte löftet om sekretess.

Utvecklingen av företagets lösning för digitala vårdmöten påbörjades för fyra år sedan och utfördes inledningsvis tillsammans med 1177. 

– Som så ofta med ambitiösa projekt eroderar budgeten snabbt och i slutänden lyfte inte tjänsten som det var tänkt. Vi var nog lite för tidigt ute då. Vi fortsatte sedan utvecklingen av systemet på egen bekostnad inom företaget, berättar Bengt Grahn.

Intresset för digitala möten inom vården har funnits ett tag, menar han. Det kom igång ordentligt med de privata nätdoktorerna som Kry och Min Doktor men nu är även flera av landets regioner igång med sina egna lösningar, något som Med-Tech Magazine skrivit om tidigare. I och med den pågående coronapandemin har intresset för digitala samtal med vårdpersonal ökat kraftigt, vilket även har medfört att behoven av garanterad säkerhet i sådana möten efterfrågas. 

– Det går väldigt fort nu. Det som brukade ta halvår eller flera år tar nu veckor! Vi levererar allt vi orkar och förstärker vår tekniska plattform med fler och större servrar. Vår infrastruktur finns nu på två olika datacentra i Sverige. Inera är en av våra återförsäljare och lösningarna är nu på väg in i flera olika regioner, bland annat Region Södermanland samt Södertälje och Uppsala kommun.

Hur kan en patient veta om vårdgivaren använder ett säkert system för sina videosamtal? 

– Som patient måste man våga ställa krav på vårdgivaren! Våga ställa frågor om vems servrar som används, om amerikanska eller andra utländska myndigheter kan avlyssna samtalet, om information eller inspelningar sparas och i så fall var och vem som kan lyssna på det.

I Compodiums fall finns möjligheten att spela in samtalen. 

– Det är en tjänst vi kan erbjuda för att till exempel spara konsultationen i ett journalsystem. Mediafilen hamnar då hos kunden och säkerhetslöftet ligger hos regionen.

Bengt Grahns förhoppning är att vården kommer att fortsätta använda digitaliseringen och tekniken för att förbättra verksamheten, även när coronautbrottet har passerat. 

– Jag ser på coronautbrottet som en tsunami. Allt flyttas om och saker förändras. När väl vattnet rinner undan sker ett uppvaknande och när allt är över så tror jag att vi kommer att stå kvar starkare än tidigare. 

Artikeln är en del av vårt tema om Branschen och corona.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095