23948sdkhjf

Ytterligare förbud mot självtest av covid-19

Läkemedelsverket ger marknadsförbud till tre självtester för covid-19. Totalt har fem självtester förbjudits av myndigheten.

Läkemedelsverket förbjuder nu försäljning av tre olika självtester som marknadsförts till privatpersoner. Tidigare har två andra självtester förbjudits av myndigheten.

Enligt Läkemedelsverket uppfyller inte produkterna det medicintekniska regelverket. Om inte försäljningen upphör snarast väntar vite åt företagen. 

– Känsligheten för de här testerna är inte tillräckligt bra för att man på egen hand ska kunna ta de här proverna. Man riskerar falska positiva och falska negativa, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef för medicinteknik på Läkemedelsverket, till MedTech Magazine. 

Privatpersoner avråds från att beställa hem testerna. 

– Både vi och Folkhälsomyndihgeten avråder från att man ska testa sig hemma, det beror på att vi vet så lite om de här testerna ännu så vi vet inte om de ger ett sant svar i alla lägen. 

Varken försäljare eller tillverkare har kunnat bevisa att produkterna är granskade av ett anmält organ. Därför saknas det tillräcklig dokumentation för att säkerställa produktens säkerhet och effektivtiet för att privatpersoner ska kunna använda testet. 

Den nu förbjudna självtesterna har marknadsförts på webbplatserna:

  • coronahemtest.se (Arsan Medical AB)
  • iswag.se (Spyder Group)
  • healthcontrol24.com (Sypip AB)

Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten har tidigare uttryckt en generell avrådan från användning av självtester för covid-19. Folkhälsomyndigheten undersöker i nuläget ett antal snabbtester för eventuell användning i sjukvården.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125