23948sdkhjf

Uppsala universitet tar fram EKG-tolkande AI

Tillsammans med hjärtspecialister i Brasilien har forskare vid Uppsala universitet tagit fram en artificiell intelligens, AI, som kan diagnosticera hjärtflimmer och fem andra av de vanligaste avvikelserna vid elektrokardiogram, EKG.

Vid EKG synliggörs de elektriska signalerna i hjärtat i ett diagram. Metoden används rutinmässigt inom vården och resultaten tolkas av en hjärtspecialist. Den nya AI:n är baserad på maskininlärning och har tränats på drygt två miljoner insamlade EKG:n som tidigare diagnosticerats av hjärtspecialister. Den ska enligt forskarna kunna mäta sig med en hjärtläkare när det gäller hur bra den tolkar resultaten från EKG. 

Metoden är inte redo för användning på läkarmottagningar och sjukhus ännu, men förhoppningen är att den i framtiden kan förbättra hjärtsjukvården i låg- och medelinkomstländer där det ibland inte finns tillgång till specialister.

– Detta är det första resultatet av ett samarbete som vi byggt upp under de senaste två åren. Att våga satsa på den här typen av djupa samarbeten mellan forskare inom AI och forskare inom medicin tror jag väldigt mycket på för att framöver skapa ny kunskap som kan hjälpa oss människor till en bättre tillvaro, säger Thomas Schön, forskare i maskininlärning/AI vid Uppsala universitet som ansvarar för den tekniska delen i studien, i ett pressmeddelande.

 Information om tekniken har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109