23948sdkhjf

Ultraljudsteknik bra vid diagnos av leversjukdomar

Ultraljudsleverelastografi är en bra metod för diagnosticering av leverfibros, visar en ny avhandling från Umeå universitet och Karolinska institutet.

I takt med att andelen personer som lever med övervikt och fetma ökar så ökar också förekomsten av hälsoproblem som kopplas ihop med dessa tillstånd. Ett av dem är fettlever som nu förekommer hos upp till 15 procent av den svenska befolkningen. Fettlever ökar risken för att utveckla leverfibros, som i sin tur kan leda till skrumplever och i värsta fall vidare till levercancer. Även kroniska leversjukdomar kan ge upphov till leverfibros.

Enligt en ny avhandling som skrivits av Marie Byenfeldt från Aleris röntgen och Umeå universitet är ultraljudsbaserad shear wave elastografi (SWE) en bra teknik för att diagnosticera leverfibros, då den är effektiv, smärtfri och saknar kända risker.

– Även om metoden har funnits kliniskt i 10 år har vi varit sena med att införa den i Sverige. Därför anser jag att det är viktigt att sprida kunskapen om och fördelarna med den ultraljudsbaserade SWE-metoden, så kallad ultraljuds leverelastografi. Denna kan utföras tillförlitligt av läkare och/eller sonografer efter kortare tids utbildning. I de fyra studierna som ligger till grund för min avhandling, visas att metoden har många kvalitetsfördelar, berättar Marie Byenfeldt, sonograf hos Aleris Röntgen samt doktorand vid Umeå Universitet, som skrivit avhandlingen, i ett pressmeddelande.

Tidigare har den invasiva metoden leverbiopsi varit den standarden vid diagnosticeringen av leverfibros. Då tas ett vävnadsprov, som sedan skickas iväg på mikroskopisk analys. Sedan 2015 rekommenderar European Association for the Study of the Liver, EASL, istället elastografi för att utvärdera förekomst av eventuell leverfibros. Organisationen rekommenderar även att överviktiga bör screenas för fettlever, samt att man utför treårsuppföljningar för utvärdering av leverfibros med hjälp av leverelastografi.

Vid elastografi undersöks leverns stelhet med hjälp av olika metoder, vilket ger upphov till en gradering av leverfibros. Ultraljudsleverelastografi är en icke-invasiv metod och undersökningen tar cirka 10 minuter.

Marie Byenfeldt berättar att ultraljudsleverelastografi är en känsligare metod än konventionellt ultraljud, datortomografi och magnetröntgen, MR, och detekterar skrumplever i ett tidigare stadium än dessa.

– Ultraljudsleverelastografi använder ultraljudsbilden där placeringen av mätområdet i levern kan bestämmas exakt, berättar Marie Byenfeldt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.159