23948sdkhjf

Roche Diagnostics förbereder lansering av antikroppstest

Läkemedelsföretaget Roche Diagnostics kommer lansera sitt antikroppstest mot covid-19 under maj månad. Samtidigt ska de skala upp produktionen för att i juni kunna leverera miljontals tester.

Roche Diagnostics har designat ett antikroppstest som ska lanseras i Storbritannien nästa månad. Nu meddelar företaget att de kommer kunna leverera tiotals miljoner tester senast i juni i år. Därefter ska de enligt företaget själva skala upp produktionen ”så snabbt som möjligt”, skriver The Guardian.

– Roche Diagnostics har arbetat dygnet runt för att utveckla ett högkvalitativt antikroppstest. Vi samarbetar nu med folkhälsoorgan för att validera det nya antikroppstestet och vårt mål är att påbörja leveranserna över hela Storbritannien från mitten av maj, säger Geoff Twist, vd för Roche Diagnostics Storbritannien och Irland.

"Behövs en oberoende utvärdering"

Den brittiska regeringen har tidigare påtalat antikroppstester som en möjlig väg till lättade restriktioner för människors isolering och social distansering, men ännu har de inte hittat något test som är tillräckligt tillförlitligt.

– Detta är ett mycket intressant och potentiellt viktigt framsteg. Men jag tror att det skulle vara klokt av myndigheterna i Storbritannien att göra en oberoende utvärdering med tanke på hur de har gått med andra tester som de har köpt in, säger Simon Clarke, docent i cellulär mikrobiologi vid University of Reading, till The Guardian.

Förra månaden beställde den brittiska regeringen 3,5 miljoner tester som visade sig vara ej tillförlitliga och därmed oanvändbara. Enligt experter vid Oxford University som ledar Storbritanniens testinsats upptäckte testerna immunceller endast 70 procent av gångerna. Noggrannheten måste vara närmare 95 procent för att tester ska kunna godkännas.

När Roche Diagnostics tillkännagav sina planer på fredag specificerade de inte noggrannheten i sitt Elecsys serologitest men en talesman sa att det var "betryggande med de högpresterande data som vi ser och vi kommer att redogöra mer detaljer närmare lanseringen", skriver The Guardian.

– Dessutom kräver det här testet utrymme och arbetskraft i testlaboratorier utöver utrustning som redan tillverkats av tillverkaren. Det är fortfarande oklart hur snabbt laboratorier som inte redan har det specifika instrumentet skulle kunna få dem och till vilken kostnad, säger Simon Clarke.

Efterfråga i hela världen

Testet kommer enligt företaget själva vara tillgängligt för länder som accepterar CE-märket, vilket innebär att produkter som säljs i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet uppfyller de nödvändiga standarderna. De arbetar också med den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten, FDA, för ett godkännande för nödanvändning.

Antikroppstest används i flera länder, bland annat Tyskland, Sydkorea och Finland, och ses som ett sätt att ta reda på vilka som haft covid-19 och därmed skapat antikroppar och en immunitet mot sjukdomen.

I Sverige finns ännu ingen nationell strategi för hur man ska testa personer som misstänks ha haft covid-19. Folkhälsomyndigheten arbetar för att få fram tillförlitliga tester, men problemet är att ”många av de tester som finns ute på marknaden inte är bra nog”, kommenterade Mia Brytting, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, till Dagens industri.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095