23948sdkhjf

Ansiktsmask stoppar inte friska från att smittas av coronaviruset

I nya riktlinjer slår WHO fast att användning av ansiktsmask inte skyddar friska människor från att få covid-19.

Världshälsoorganisationen, WHO, har tidigare avvaktat med rekommendationer att bära ansiktsmasker offentligt bland gemene man. Data från Hong Kong har indikerat att användning av ansiktsmasker kan ha begränsat spridningen i vissa regioner i Kina.

Men i måndags publicerade WHO en uppdaterad vägledning där organisationen hävdar att även om ansiktsmaskerna kan hjälpa till att begränsa spridningen av sjukdomen är de otillräckliga på egen hand. De slår fast att det inte finns några bevis för att användning av ansiktsmask i samhället förhindrar friska människor från att plocka upp luftvägsinfektioner inklusive covid-19.

– Ansiktsmasker skyddar andra personer från att bli smittade av maskbärare, men de skyddar inte maskbärare från att själva smittas, säger David Heymann, professor på London School of Hygine and Tropical Medicin, till The Guardian.

De nya riktlinjerna är inte i linje med de råd som amerikanska myndigheter ger. I USA har man nämligen uppmuntrat människor att bära ansiktsmask, om så enbart av tyg, på platser där fysisk distansering kan vara svår att upprätthålla.

Enligt de uppdaterade riktlinjerna från WHO bör personer med symtom av covid-19 bära ansiktsmask, självisolera sig, och söka medicinsk rådgivning så snart de börjar känna symtom. Människor som vårdar en anhörig med covid-19 bör bära mask när hen befinner sig i samma rum som den sjuke. 

David Heymann varnar för att ansiktsmask kan skapa en falsk trygghet, vilket skulle kunna leda till att människor utsätter sig för större risker. För även om näsan och munnen är täckt kan viruset ta sig in i kroppen via ögonen, påpekar han.

Länder som uppmuntrar sina medborgare att bära ansiktsmask bör följa upp utgången via studier, uppmanar WHO.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109