23948sdkhjf

Regeringens åtgärder för att lätta på exportrestriktionerna

Den svenska regeringen arbetar på flera olika nivåer för att få den inre marknaden i EU att börja fungera igen och släppa fram livsnödvändig skyddsutrustning.

Förra veckan beslagtog den franska gränskontrollen en transport med ansiktsmasker från det svenska medicinteknikbolaget Mölnlycke, något som MedTech Magazine rapporterat om tidigare. Efter påtryckningar från regeringen tilläts transporten passera landet och vidare in i Italien och Spanien.

Nu skriver utrikeshandelsministern Anna Hallberg (S) i ett meddelande till MedTech Magazine att de arbetar för att Frankrike och andra EU-länder som infört exportrestriktioner genast ska släppa på restriktionerna.

– Sverige har, både från Stockholm och via vår ambassad i Paris, haft fortlöpande kontakt med ansvariga franska företrädare för att framföra vår oro över de franska restriktionerna och deras konsekvenser för tillgängligheten av livsnödvändig sjukvårdsmateriel, såsom ansiktsmasker. Det har varit samtal på högsta politiska nivå, skriver Anna Hallberg.

Vad gör ni för att underlätta för svenska transporter genom EU i nuläget?

– EU:s inre marknad måste fungera även i svåra tider, det påtalar regeringen i alla kontakter med EU-kommissionen och våra europeiska kolleger i medlemsstaterna. Jag har återkommande nära dialog med EU-kommissionärerna Thierry Breton och Phil Hogan som också lyft att exportrestriktioner är oacceptabla. 

EU-kommissionären tog beslut i mitten av mars och uppmanade då alla EU-länder som infört exportrestriktioner att omedelbart släppa dessa. Även i Europeiska Rådet slog man fast att den inre marknaden måste fungera.

– Det är nu dags att alla börjar följa detta.

Sverige har lanserat initiativet Trade for health för att underlätta handeln och sänka kostnaderna på nödvändig sjukvårdsutrustning. Det går ut på att avskaffa tullar på skyddsutrustning som transporteras in i EU. Anna Hallberg berättar att EU nu anammat förslaget.

– Jag har också lyft Trade for health för WTO:s generaldirektör för att sprida förslaget på global nivå. Vi ska inte ha handelshinder så som tullar på nödvändig sjukvårdsutrustning för att bekämpa coronaviruset.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111