23948sdkhjf

Regeringen slopar krav på CE-märkning

Från och med idag kan Arbetsmiljöverket godkänna skyddsutrustning för vården som inte har CE-märkts, enligt ett beslut av regeringen.

Efterfrågan på skyddsutrustning till vården har aldrig varit högre. För att möta det ökade behovet har regeringen givit Arbetsmiljöverket i uppdrag att ta fram arbetssätt för att även snabbt kunna godkänna annan utrustning, så länge den är tillräckligt säker.

Det innebär att den skyddsutrustning som tas fram genom privata initiativ, såsom 3D-utskrivna visir, nu ska kunna godkännas av Arbetsmiljöverket även om de saknar CE-märkning. Regeringen har dessutom beslutat att ta bort kravet om svensk bruksanvisning för skyddsutrustning inom vården.

– Det är nödvändigt att hitta sätt att hantera den relativt stora mängd skyddsutrustning som når Sverige, där man är osäker på säkerheten. Man kan inte bara utgå från att den är bra eller dålig utan man måste göra en ordentlig bedömning. Vi har haft en diskussion med Arbetsmiljöverket om möjligheten att införa generella dispenser men de har nu valt att gå en annan väg. Det är en bra väg att gå så länge de kan göra det de säger att de ska göra, säger Anna Lefevre Skjöldebrand, vd Swedish Medtech, till MedTech Magazine.

De produkter som omfattas är engångsoveraller, förkläden, handskar, tjockare handskar, ögonskydd exempelvis visir, andningsskydd och arbetsskor, skriver SVT. De nya reglerna gäller från och med idag fram till dess att den allmänna smittspridningen har upphört.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109