23948sdkhjf

Inossia förbereder marknadslansering – Skickar in CE-ansökan under året

Tankar kassan genom emission.

Almi invest investerar 1,3 miljoner kronor i Uppsalabaserade Inossia. Investeringen är en del av en emission om totalt 3,3 miljoner kronor, där även Karolina Ventures, Linnéa Capital och privata investerare deltar. De pengar som tas in via emissionen ska användas till marknadslansering och försäljning av Inossias produkt – en mjukgörare i vätskeform som kan blandas med bencement som ska användas för att reparera sprickor i ryggraden hos personer med benskörhet, osteoporos.

– De bencement som används idag blir för hårda för personer med skört skelett, vilket leder till att 40 procent får nya frakturer, berättar Malin Nilsson, vd och medgrundare till Inossia, till MedTech Magazine.

– Vår mjukgörare består av en vätska som fungerar med alla typer av bencement som finns på marknaden idag. Man blandar ihop dem precis innan operation, då bencementet sprutas in i frakturen. Det gör cementet mer flexibelt och fjädrande, vilket minskar risken för nya sprickor.

Nu siktar Inossia in sig mot marknadslansering av produkten och pengarna genom emissionen ska, enligt Malin Nilsson, bland annat användas till att få en CE-märkning på plats.

– Vi har ett italienskt anmält organ så just nu är processen pausad men vi kommer att skicka in en ansökan om CE-märkning under året.

Pengarna ska även användas till att underhålla företagets patent samt till att få igång de första kunderna. Inossia kommer i första hand att satsa på den europeiska marknaden och företaget har redan ett licensavtal på plats med sin första kund, den italienska bencementtillverkaren G-21, som kommer att sälja produkter med Inossias mjukgörare.

Det är ännu inte bestämt vilken Inossias nästa marknad efter Europa blir – USA eller Asien.

– Just nu lutar det åt Asien, där coronautbrottet verkar lätta, så vi kommer att satsa våra insatser där i år. Den amerikanska marknaden är ganska svår att komma in på men när man har klarat det så är det världens största marknad, säger Malin Nilsson.

Osteoporos beräknas drabba varannan kvinna och var fjärde man över 50 år och kotfrakturer i ryggraden är vanligt förekommande. Marknaden för osteoporos beräknas växa världen över, i takt med att befolkningen blir allt äldre.

Inossia grundades av forskarna Malin Nilsson, vd samt doktor i experimentell ortopedi, och Cecilia Persson, forskningschef, professor i biomaterial samt uppfinnare till företagets mjukgörare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125