23948sdkhjf

Digital migränklinik

Kan ställa diagnos, följa upp behandling och hantera återbesök – Tar in 6 miljoner.

Genom en emission tar Jönköpingsbolaget Migränhjälpen – världens första digitala vårdgivare som specialiserar sig på migrän – in drygt sex miljoner kronor, varav 2,5 miljon kommer från Almi Invest och resten från bland andra Addhealth Media.

I Sverige lider cirka 1,4 miljoner människor av migrän och av dessa beräknas ungefär 200 000 personer lida av kronisk migrän. För att kunna ställa rätt diagnos behöver en neurolog kopplas in, men utbudet på neurologer med inriktning på huvudvärk är mycket begränsat.

– Färre än 10 procent får den behandling som behövs. Migränhjälpen skapar nya möjligheter för behandling inom ett område som varit kraftigt åsidosatt i vården. Genom bolagets digitala plattform kan ett stort antal patienter effektivt utredas och få hjälp av specialistläkare utan att resa långa sträckor, säger Tarja zu dem Berge, Fund Manager på Almi Invest, i ett pressmeddelande.

Diagnosen migrän kan ställas direkt genom Migränhjälpens app genom en noggrann anamnes med ett antal frågor. Genom en digital dagbok kan läkaren följa hur många migrändagar patienten har och därmed även se om sjukdomen är kronisk. Det innebär i så fall att patienten har 15 eller fler huvudvärksdagar per månad, varav minst åtta dagar med migrän.

Via migränhjälpen kan patienten även göra digitala återbesök till läkare för att utvärdera behandling och få förnyat recept. Däremellan sker digitala sjuksköterskebesök för att säkerställa att patienten fyller i dagboken och att behandlingen fungerar.

Patienten betalar en avgift för varje besök och behandling.

– Vi planerar att lansera appen i slutet av april och tack vare investeringen kan vi nu rekrytera personal, läkare och sjuksköterskor. Det känns bra att kunna erbjuda vår specialiserade tjänst till en stor grupp patienter som lider och ofta inte kan fungera normalt i jobbet eller privat när de har sin migrän, säger Mattias Bodin, vd på Migränhjälpen, som grundat bolaget tillsammans med bland annat neurologen Johan Nyberg.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078