23948sdkhjf

Nya regler underlättar för framställning av desinfektionsmedel

Hälso- och sjukvården ropar efter mera skyddsutrustning och desinfektionsmedel för att kunna hantera covid-19. Nu lättar Folkhälsomyndigheten på reglerna för framställning av desinfektionsmedel som innehåller alkohol.

Vårdens skriande behov av bland annat handsprit och annan desinfektionsmedel har ökat kraftigt under den pågående pandemin av covid-19. Tillverkare har dock signalerat att det är svårt att möta den ökade efterfrågan på grund av brist på denatureringsämnet isopropanol, ett ämne som tillsäts för att avskräcka från förtäring. 

Nu meddelar Folkhälsomyndigheten att man lättar på vissa lagkrav för att tillverkningsprocessen ska flyta på och behovet av desinfektionsmedel bättre tillgodoses.

Myndighetens ändringar innebär följande lättnader av lagkraven:

  • Den som har godkännande från Skatteverket att tillverka och sälja teknisk sprit behöver fram till och med den 31 december inte denaturera spriten innan försäljning till tillverkare av desinfektionsmedel.
  • För den som har rätt att köpa teknisk sprit för att tillverka desinfektionsmedel kommer det att finnas fler alternativa denatureringsämnen att välja mellan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078