23948sdkhjf

Obligation ska rädda företag från corona

Världsbanken delar ut 83 miljarder till strategiska sektorer, däribland life science-branschen.

International Finance Corporation, IFC, har utfärdat en obligation för ta in pengar som ska användas till att ge stöd till företag som drabbas negativt av den pågående coronaepidemin. Målet är att företagen ska kunna fortsätta bedriva sin verksamhet och att nedskärningar på personal inte ska bli nödvändigt.

Obligationens nominella värde är 8 miljarder dollar, motsvarande cirka 83 miljarder kronor. Pengarna är avsedda för att hjälpa företag inom bland annat rese- och turismnäringen som drabbats hårt av den pågående pandemin, men även inom strategiska sektorer som life science-branschen.

IFC är en del av Världsbanken, som totalt kommer att dela ut 14 miljarder dollar, motsvarande cirka 145 miljarder kronor. 8 miljarder kommer som sagt från IFC medan 6 miljarder kommer att delas ut av Världsbanken för att stärka hälsosystem och till övervakning av sjukdomens spridning.

– Den här pandemin kostar inte bara liv, dess påverkan på ekonomier och levnadsstandarder kommer förmodligen att sträcka sig längre fram än det akuta hälsoläget, säger Philippe Le Houérou, vd på IFC, i ett uttalande.

Baserat på erfarenheter från den globala finanskrisen år 2008 och ebolautbrottet i Västafrika menar IFC att en nyckelfaktor till att rädda jobb och minimera de ekonomiska skadorna under en pågående kris är att stötta den privata sektorn och hålla liv i företagen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109