23948sdkhjf

Vårdinnovation slår tillbaka mot Uppdrag granskning

| Av Mikael Mildén | Tipsa redaktionen

Efter SVT:s reportage om Region Skånes upphandling av Vårdexpressen, går nu Vårdinnovation i svaromål.

När SVT:s Uppdrag granskning sände sitt reportage om det digitala vårdverktyget Vårdexpressen, som skulle stå för första linjens anamnes på vårdcentraler och i telefon och dator hos patienter som söker sig till Region Skåne, presenterade man sin bakgrund till att verktyget snart plockades bort och att regionen nu startat en utredning om eventuella oegentligheter i upphandlingen.

I ett tidigare pressmeddelande har bolaget bakom verktyget, Vårdinnovation, kallat journalisters arbete för en riktad "påverkanskampanj som är underbyggd av starka kommersiella intressen".

Efter att reportaget sändes och publicerades på nätet har Vårdinnovation nu valt att kontakta den ansvariga utgivaren för Uppdrag granskning för att framföra sina synpunkter på felaktigheter som de hävdar finns i reportaget. De har också publicerat ett genmäle på sin hemsida. Här följer pressmeddelandet i sin helhet:

“Vårdinnovation välkomnar granskande journalistik, men vill även betona vikten av objektiv och faktabaserad rapportering. Det har förekommit en lång rad anmärkningsvärda påståenden som Vårdinnovation vill bemöta. Nedan följer de viktigaste anmärkningarna.

Läs också: I centrum av digitaliseringen

Angående Läkemedelsverkets påstådda uttalande om Vårdexpressen: Vårdinnovation har varit i kontakt med Läkemedelsverket, som bekräftat att man blivit ombedd att ge ett uttalande utan att man fått en beskrivning av eller haft tillgång till Vårdexpressen. Efter en korrekt förklaring om vad Vårdexpressen faktiskt gör och hur Vårdinnovation arbetar med utvecklingen av verktyget konstaterade Läkemedelsverket att Vårdexpressen är korrekt registrerat och följer tillämpliga förordningar.

Reportaget insinuerar att tjänstemän vid Region Skåne skulle ha ekonomiska intressen i Vårdinnovation. Inga anställda hos Region Skåne eller deras närstående har något direkt eller indirekt ägande i Vårdinnovation. Alla diskussioner gällande eventuella konsultuppdrag har skett mer än ett år efter upphandlingen efter dokumenterat samtycke från Region Skåne. Alla medarbetare på Vårdinnovation har anställts på egna meriter.

En allvarlig anklagelse framförs gällande en USB-sticka som det hävdas att Vårdinnovations vd skulle ha haft tillgång till innan upphandlingen. Detta stämmer inte. Reportrarna refererar till en anonym källa men framför inga bevis. Vidare framgår inte heller på vilket sätt det underlaget skulle ha medfört en fördel för Vårdinnovation i upphandlingen. För att få ett mer objektivt underlag har Vårdinnovation erbjudit sig bekosta en extern, forensisk analys av USB-stickan, men reportrarna har avböjt detta.

Vårdinnovation påstås ha försummat sina skyldigheter avseende inbetalning av moms. Detta är felaktigt. År 2019 var Vårdinnovation registrerat för att redovisa moms en gång per år. Således var moms för Vårdinnovation korrekt redovisad och inbetald 26 februari 2020.

Läs också: Skånes AI-verktyg i Uppdrag granskning

Anklagelserna om felaktigheter i EU-ansökningen utgår från ett gammalt internt utkast av ansökningen. Det stämmer att skrivfel förekommit i den 190 sidor långa ansökningen. Detta upptäcktes av Vårdinnovation och dess konsulter varpå rättelse skickades till EU som bekräftat att det inte påverkar Vårdinnovations anslag.

Hos två av reportagets huvudpersoner kan opartiskheten ifrågasättas då dessa har starka kopplingar till nätläkarbolag som bedriver konkurrerande verksamhet till Region Skånes digitala satsning (den ena personen är anställd på ett av nätläkarbolagen).

Det uppges felaktigt att hjälpmedlet Vårdexpressen skulle ha missat ett patientfall med hjärnhinneinflammation. Detta påstående är felaktigt då systemet inte är autonomt, det vill säga systemet fattar inga egna beslut och alla patienter träffar vårdpersonal. Alla faktiska beslut fattas av sjukvårdspersonalen själva. Vid förfrågan om detta påstådda patientärende uppger verksamhetschefen vid den aktuella jourcentralen följande: ‘Jag har redan tittat på det. Får inte fram någonting. Ingen avvikelse, inget som rapporterats till mig. Jag har inget att gå på alls. Med andra ord: skulle detta mot förmodan vara sant då har man inte hanterat situationen korrekt i efterhand.’

Reportaget ger en onyanserad och negativ bild av hjälpmedlet. Patientutvärderingar genomförda av en oberoende part visar att patienter har varit väldigt nöjda, med medianvärden 9-10 av 10 poäng i frågor om patienters nöjdhet med Vårdexpressen.

För relevanta aktörer som berörs av bolagets bemötanden ovan avser Vårdinnovation att presentera underlag som styrker bolagets uttalanden.”

Håll dig uppdaterad med MedTech Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Inossia förbereder marknadslansering – Skickar in CE-ansökan under året

”Det börjar dyka upp produkter på marknaden som inte ska vara där”

Aldrig har utvecklingen av diagnostik gått så snabbt som nu och nya självtester för covid-19 dyker upp i snabb takt. Samtidigt slinker självtester som inte lever upp till regelverket igenom. ”Jag känner i dagsläget inte till något CE-märkt självtest för covid-19”, säger Helena Dzojic från Läkemedelsverket.

Ser över om vi bör ha ansiktsmask

Elon Musk erbjuder gratis ventilatorer till flera länder

Jobb & Karriär
Ny Norgechef på Pharmarelations

Nytt blodprov kan upptäcka 50 olika cancersjukdomar

Nyhetsbrev

Cellink producerar handsprit till Socialstyrelsen

Flera företag inom life science har under rådande coronakris ställt om sina produktioner för att kunna leverera sjukvårdsmateriel till hälso- och sjukvården. Cellink AB är en av de företagen som nu fått en order från Socialstyrelsen värd 5 miljoner kronor.

Arkiv

Sahlgrenska inför digitalt krisstöd

Genom ett digitalt verktyg får anhöriga till covid-19-patienter samt andra oroliga tillgång till videosamtal med krisstödjare.

Kommunerna larmar: Akut brist på skyddsmateriel

Mayo Clinic köper SyntheticMR:s mjukvaruprogram

Första affärerna för Senzime Inc i USA

Senzime har tagit hem sina första ordrar i USA och därmed har försäljningen genom det helägda dotterbolaget Senzime Inc. påbörjats.

Svenskt biotech-företag hjälper danska forskare med coronavaccin

Bioteknikföretaget Attana reste under särskilda restriktioner in i Köpenhamn under veckan för att hjälpa danska forskare att starta nya experiment på väg mot ett vaccin mot covid-19.

Nya regler underlättar för framställning av desinfektionsmedel

Nya regler för medicinteknik skjuts upp av EU

Lunds universitet hoppas att AI kan underlätta för patologer

Två självtester för covid-19 stoppas

Komikapp varslar 12 anställda om korttidspermittering

1

Astrazeneca donerar 9 miljoner ansiktsmasker

50 miljoner till utökad coronatestning

Materielbristen förväntas bli värre under veckan

Designpris till ergonomisk självkateterisering

Mölndalsbolag prisas för ergonomisk självkateterisering.

Världens snabbaste superdator kan hjälpa till att stoppa coronaviruset

IBM:s superdator har analyserat vilken läkemedelskomponent som skulle kunna vara effektiv i kampen mot att stoppa coronaviruset och i arbetet för att hitta ett vaccin, rapporterar CNN.

Kemikalieinspektionen lättar på reglerna för desinfektionsmedel

Kemikalieinspektionen beslutade under fredagen att ge dispens för vilka desinfektionsmedel som säljs i Sverige. Fler företag ska också kunna sälja medlet inom landet. Syftet är att öka tillgången på desinfektionsmedel till framförallt hälso- och sjukvården.

Jobb & Karriär
Erimed varslar

EU-kommissionen startar lager för medicinsk utrustning

Fortsatt brist på skyddsmaterial – andningsmasker på väg

Hård kritik mot Varuförsörjningsnämnden

Sjukvårdsutrustning stoppas av stängda gränser

Studie: Uppföljning med telemedicin effektivt vid sömnapnébehandling

Forskare använder VR-teknik för att designa nya läkemedel

FDA skjuter upp alla utländska inspektioner

Mässan Fokus Hjälpmedel ställs in

Karensdagen slopas – och stopp för stora sammankomster

Får patent i USA

Sigrid Therapeutics utnämnt till Fierce 15-företag 2019

Vårdinnovation slår tillbaka mot Uppdrag granskning

Se alla Företagens egna nyheter

Swemed tar in hjälpmedel från TrustCare

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

A50- en kraftfull Android mobil POS

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Mirit Glas levererar synglas på mål över hela Skandinavien

Snabbleverans av dit glas från Mirit Glas

Vakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhus

Mirit Glas är specialister på glasproduktion

Nytt nummer av Beyond Surfaces!

Erbjud kunder fler betalsätt med våra PAX Android terminaler

Germanium glas från Mirit Glas

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Receptionsdiskar - Gör ett bra första intryck

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

Busch Vacuum Solutions - World Market Leader 2020

God Jul och Gott nytt år!

Hög driftsäkerhet vid vakuumgenering inom plastindustrin

Mirit Glas tilbyr Skräddarsydda glasvaror

White Paper: Kontaktdon med integrerade EEPROM-minnen

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Sänd till en kollega

0.19