23948sdkhjf

Intervju: Fullt upp på Bactiguard

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Slutför malaysiskt förvärv, förbereder marknadslansering av ny produkt och donerar produkter för infektionsprevention till Kina – "Behovet av infektionsprevention har aldrig varit större"

I februari tillträdde Cecilia Edström som ny vd på stockholmsbaserade Bactiguard, när Christian Kinch valde att avgå efter nästan 16 år på posten. Hon rekryterades till företaget i samband med börsintroduktionen år 2014, och kommer nu närmast från rollen som finansdirektör, CFO, och vice vd.

Vad har hänt sedan du tillträdde?

– Dagen efter jag tillträdde presenterade vi bokslutet för 2019 som var ett genombrottsår för Bactiguard med stark tillväxt och resultatutveckling. Vi satte bland annat den viktigaste affären sedan licensavtalet med Becton Dickinson (tidigare C.R. Bard) som inleddes 1995, nämligen det globala licensavtalet med Zimmer Biomet för ortopediska traumaimplantat, säger Cecilia Edström.

Hon berättar vidare att fokus nu ligger på att skapa fortsatt tillväxt genom nya licensaffärer och ökad försäljning av Bactiguards egna produktportfölj.

– I det sammanhanget är förvärvet av det malaysiska medicinteknikföretaget Vigilenz, som vi slutförde för några dagar sedan viktigt.

– Genom Vigilenz får vi en portfölj av produkter för avancerad sårvård. Hydrocyn aqua är en mycket lovande produkt. Den är vattenbaserad och dödar bakterier, svampar och virus på några sekunder utan att skada eller irritera kroppen och kan därmed vara mycket användbar i förebyggande syfte, inte minst i ljuset av coronavirusets snabba utbredning. Därför arbetar vi hårt för att så snabbt som möjligt integrera verksamheterna så att vi kan sälja alla produkter i vår gemensamma portfölj genom båda företagens distributionsnät.

Genom förvärvet av Vigilenz mer än fördubblades antalet anställda i Bactiguard till knappt 200 globalt. Vigilenz har en modern produktionsanläggning på Penang, Malaysia, som både är ISO-certifierad och godkänd av FDA. Bactiguard har sedan tidigare en produktionsanläggning i Tullinge, utanför Stockholm samt en i södra Malaysia. Genom förvärvet räknar Bactiguard med synergieffekter både på intäkts- och kostnadssidan.

Med anledning av det pågående utbrottet av coronaviruset Covid-19 har Bactiguard donerat produkter för infektionsprevention till Kina. Det gäller bland annat företagets urinkatetrar. De har en tunn ytbeläggning baserad på ädelmetaller som motverkar tillväxt av bakterier och svamp på medicintekniska produkter. Förhoppningen är att de ska kunna motverka sekundära infektioner hos personer med Covid-19.

Bland de produkter som skickats till Kina finns även Hydrocyn aqua.

– Det är en pH-neutral och vattenbaserad produkt som, till skillnad från alkohol och klorhexidin, inte är irriterande, giftig eller skadlig för kroppen. Den aktiva substansen är hypoklorsyra (HOCl) som dödar bakterier, svampar och virus inom några sekunder.

– Effekten av Hydrocyn på virus har testats och det är dokumenterat att den dödar 99,9 procent av tidigare varianter av coronavirus inom 15–30 sekunder. Produkten är CE-märkt och godkänd av FDA i USA, så vi ser stor potential och hoppas kunna rulla ut den snabbt nu när det råder brist på desinfektionsmedel.

När det gäller det medicintekniska regelverket MDR, som träder i full kraft den 26 maj i år, har Bactiguard det relativt väl förspänt. De anmälda organen Dekra International och Tüv Süd lever båda upp till MDR-kraven och nu pågår arbetet med att certifiera en produkt i taget. Ett arbete som borde underlättas av att det finns en omfattande klinisk evidens för företagets produkter och teknologi, menar Cecilia Edström.

Förutom detta arbetar Bactiguard även med att introducera en ny produkt på marknaden: en urinkateter med integrerad temperatursensor. Dessutom är företaget intresserat av att utveckla nya licensaffärer.

– Behovet av infektionsprevention har aldrig varit större och vi ser ett ökat intresse för vår teknologi och produktportfölj. Det gör att jag ser fram emot att leda Bactiguard in i nästa utvecklingsfas som har alla förutsättningar att bli riktigt spännande.

Håll dig uppdaterad med MedTech Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

”Det börjar dyka upp produkter på marknaden som inte ska vara där”

Aldrig har utvecklingen av diagnostik gått så snabbt som nu och nya självtester för covid-19 dyker upp i snabb takt. Samtidigt slinker självtester som inte lever upp till regelverket igenom. ”Jag känner i dagsläget inte till något CE-märkt självtest för covid-19”, säger Helena Dzojic från Läkemedelsverket.

Inossia förbereder marknadslansering – Skickar in CE-ansökan under året

Ser över om vi bör ha ansiktsmask

Elon Musk erbjuder gratis ventilatorer till flera länder

Jobb & Karriär
Ny Norgechef på Pharmarelations

Nytt blodprov kan upptäcka 50 olika cancersjukdomar

Nyhetsbrev

Cellink producerar handsprit till Socialstyrelsen

Flera företag inom life science har under rådande coronakris ställt om sina produktioner för att kunna leverera sjukvårdsmateriel till hälso- och sjukvården. Cellink AB är en av de företagen som nu fått en order från Socialstyrelsen värd 5 miljoner kronor.

Arkiv

Sahlgrenska inför digitalt krisstöd

Genom ett digitalt verktyg får anhöriga till covid-19-patienter samt andra oroliga tillgång till videosamtal med krisstödjare.

Kommunerna larmar: Akut brist på skyddsmateriel

Mayo Clinic köper SyntheticMR:s mjukvaruprogram

Första affärerna för Senzime Inc i USA

Senzime har tagit hem sina första ordrar i USA och därmed har försäljningen genom det helägda dotterbolaget Senzime Inc. påbörjats.

Svenskt biotech-företag hjälper danska forskare med coronavaccin

Bioteknikföretaget Attana reste under särskilda restriktioner in i Köpenhamn under veckan för att hjälpa danska forskare att starta nya experiment på väg mot ett vaccin mot covid-19.

Nya regler underlättar för framställning av desinfektionsmedel

Nya regler för medicinteknik skjuts upp av EU

Lunds universitet hoppas att AI kan underlätta för patologer

Två självtester för covid-19 stoppas

Komikapp varslar 12 anställda om korttidspermittering

1

Astrazeneca donerar 9 miljoner ansiktsmasker

50 miljoner till utökad coronatestning

Materielbristen förväntas bli värre under veckan

Designpris till ergonomisk självkateterisering

Mölndalsbolag prisas för ergonomisk självkateterisering.

Världens snabbaste superdator kan hjälpa till att stoppa coronaviruset

IBM:s superdator har analyserat vilken läkemedelskomponent som skulle kunna vara effektiv i kampen mot att stoppa coronaviruset och i arbetet för att hitta ett vaccin, rapporterar CNN.

Kemikalieinspektionen lättar på reglerna för desinfektionsmedel

Kemikalieinspektionen beslutade under fredagen att ge dispens för vilka desinfektionsmedel som säljs i Sverige. Fler företag ska också kunna sälja medlet inom landet. Syftet är att öka tillgången på desinfektionsmedel till framförallt hälso- och sjukvården.

Jobb & Karriär
Erimed varslar

EU-kommissionen startar lager för medicinsk utrustning

Fortsatt brist på skyddsmaterial – andningsmasker på väg

Hård kritik mot Varuförsörjningsnämnden

Sjukvårdsutrustning stoppas av stängda gränser

Studie: Uppföljning med telemedicin effektivt vid sömnapnébehandling

Forskare använder VR-teknik för att designa nya läkemedel

FDA skjuter upp alla utländska inspektioner

Mässan Fokus Hjälpmedel ställs in

Karensdagen slopas – och stopp för stora sammankomster

Får patent i USA

Sigrid Therapeutics utnämnt till Fierce 15-företag 2019

Vårdinnovation slår tillbaka mot Uppdrag granskning

Se alla Företagens egna nyheter

Swemed tar in hjälpmedel från TrustCare

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

A50- en kraftfull Android mobil POS

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Mirit Glas levererar synglas på mål över hela Skandinavien

Snabbleverans av dit glas från Mirit Glas

Vakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhus

Mirit Glas är specialister på glasproduktion

Nytt nummer av Beyond Surfaces!

Erbjud kunder fler betalsätt med våra PAX Android terminaler

Germanium glas från Mirit Glas

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Receptionsdiskar - Gör ett bra första intryck

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

Busch Vacuum Solutions - World Market Leader 2020

God Jul och Gott nytt år!

Hög driftsäkerhet vid vakuumgenering inom plastindustrin

Mirit Glas tilbyr Skräddarsydda glasvaror

White Paper: Kontaktdon med integrerade EEPROM-minnen

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Sänd till en kollega

0.11