23948sdkhjf

Skånes AI-verktyg i Uppdrag granskning

Arbetet med den första linjens anamnesverktyg har stannat av i Skåne, där man nu utreder om upphandlingen har gått rätt till. Det kommer också kritik mot verktyget Vårdexpressen, som nu granskas av SVT.

I september lanserade Region Skåne sin nya digitala tjänst som analyserar symptom hos patienter som söker sig till vården. Redan i januari avbröts dock samarbetet med leverantören Vårdinnovation, då man befarade oegentligheter vid upphandlingen.

När Uppdrag granskning tittar närmare på Vårdexpressen visar det sig att många är kritiska mot hur verktyget har fungerat. I programmets reportage uppger exempelvis en läkare att det har förekommit ett akut fall med en hjärnhinneinflammation, som inte upptäckts. Läkare som intervjuas upplever också att det är ett allt för grovt verktyg. I reportaget ifrågasätts också det vetenskapliga stödet för Vårdexpressen. Vårdinnovation uppger till SVT att det innan införandet på utvalda vårdcentraler i regionen, testats på 3 000 personer på en privat vårdcentral i Skåne.

– Det låter för mig som ett alldeles för litet patientunderlag. Om ett sådant här verktyg ska breddinföras både i Region Skåne och i Göteborgsregionen, då går vi från 3 000 patienter till kanske tre miljoner patienter. Det är en faktor tusen. Det kräver en helt annan initial utvärdering. Det är väl det jag ser allvarligast på och kommer att gå in och detaljgranska, säger Mats Artursson, utredare för medicintekniska produkter på Läkemedelsverket, till Uppdrag granskning.

På sin hemsida har Vårdinnovation publicerat ett pressmeddelande, där man uttalar sig i starka ordalag mot journalister som man menar har pressat anställda inom vården att uttala sig negativt om Vårdexpressen “med högst tvivelaktiga metoder”.

“Vi befarar att denna riktade påverkanskampanj som är underbyggd av starka kommersiella intressen nu fortsätter i syfte att misskreditera Region Skåne och Vårdinnovation.”

Uppdrag gransknings reportage om Vårdexpressen går att se på SVT Play.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109